Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Očekuju se protesti Albanaca

SKOPLJE -

U Skoplju i više drugih gradova Makedonije za danas su najavljeni protesti makedonskih Albanaca zbog policijske akcije "Monstrum" pokrenute posle petostrukog ubistva u blizini glavnog grada.

Poziv na proteste, koji će biti održani u sedam gradova Makedonije, upućen je preko društvenih mreža.

Na društvenim mrežama pojavili su se nepotpisani pozivi na proteste Albanaca u Strugi, Kumanovu, Tetovu, Gostivaru, Kičevu, Debru i Skoplju zbog hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radikalnih islamista koji su osumnjičeni za ubistvo petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, 12. aprila.

Protesti bi trebalo da počnu posle molitve u dzamijama, a završili bi se ispred sudova i državnih institucija.

Posle najave da će se u petak, nakon molitve u dzamijama, u sedam gradova Makedonije održati protesti pripadnika albanske muslimanske zajednice, na društvenim mrežama su se pojavile najave makeodnskih grupa o organizovanju kontraprotesta u subotu ispred zgrade Vlade u Skoplju.

Protest Makedonaca, čiji organizator nije poznat, trebalo bi da se održi u subotu u 13 časova, a njegov cilj, kako se navodi je sprečavanje širenja radikalnog islama u Makedoniji.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski apelovao je sinoć na građane, koji nameravaju da učestvuju na današnjem protestu da ne potpadnu pod uticaj manipulacija i da postupaju u saglasnost sa zakonima u državi.

Gruevski je istakao da svi imaju demokratsko pravo na proteste, ali da svako nosi ličnu odgovornost za svoje postupke.

Predsednik Đorđe Ivanov, takođe, je zatražio juče od građana da se ponašaju razumno i da ostave institucije da rasvetle ubustvo. On je apelovao na organizatore i učesnike najavljenih protesta da ne prelaze granicu pristojnosti.

Iz Demokratske unije za integracije, koja je deo vladine koalicije, kažu da su protesti zbog policijske akcije garantovane ustavom, ali da je važno da ne naruše mir građana.

Apel da građani ostanu mirni, uputili su i predstavništvo EU i ambasada SAD u Skoplju.
Pogledaj vesti o: Kumanovo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest zbog hapšenja islamista

Izvor: RTS, 11.Maj.2012

Počeo protest u Skoplju, zbog hapšenja radikalnih islamista osumnjičenih za petostruko ubistvo Makedonaca kod Skoplja. Parole: "OVK", "Muslimani nisu teroristi" i "Stop montiranim procesima"...Počeo novi protest protiv hapšenja osumnjičebih za petostruko ubistvo kos Skoplja. Demonstracije počele...

Nastavak na RTS...

Uzavrla Makedonija

Izvor: Mondo, 11.Maj.2012

U Skoplju i drugim većim makedonskim gradovima protest Albanaca zbog hapšenja njihovih sunardonika osumnjičenih za ubistvo petorice mladića kod Smiljkovskog jezera.

Nastavak na Mondo...

Skoplje: Albanci ponovo protestovali zbog hapšenja u akciji 'Monstrum'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Maj.2012

Više od 5.000 Albanaca protestovalo je u petak u Skoplju, a manji protesti su održani i u drugim gradovima u Makedoniji gde žive Albanci. Protestovalo se zbog 'montiranih procesa i brutalnih policijskih akcija protiv Albanaca.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Protesti Albanaca u Makedoniji

Izvor: Danas, 12.Maj.2012, 00:38

U Skoplju, Kumanovu i Tetovu juče su protestovali Albanci nezadovoljni policijskom akcijom „Monstrum“, u kojoj su radikalni islamisti uhapšeni zbog petostrukog ubistva u blizini glavnog grada.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.