Makalister: EP želi da posreduje, čekamo odgovor Gojkovićeve

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makalister: EP želi da posreduje, čekamo odgovor Gojkovićeve

Evropski parlament je spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, rekao je Dejvid Makalister, predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.
Dejvid Makalister kaže da je poslao pismo predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković sa predlogom za međustranački dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji, kome bi posredovao Evropski parlament.

"U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog", rekao je Makalister za Tanjug.
Makalister je na pitanje Tanjuga o očekivanjima dela srpske opozicije da dobiju "odgovor EU" na moguće posredovanje Brisela u pregovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova podsetio da su nekadašnji poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn krajem avgusta boravili u Srbiji gde su pažljivo saslušali pozicije svih partija.
"Pošto su me izvestili o razgovorima, ja sam poslao pismo predsednici srpskog Parlamenta Maji Gojković sa predlogom i vremenskim okvirom za dijalog kome bi posredovao Evropski parlament. Na snovu pozitivnog odgovora predsednice, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog", poručio je Makalister.
Ovo je prvi put da se od posete Beogradu krajem avgusta i prijema otvorenog pisma lidera Pokret slobodnih građana Srbije Sergeja Trifunovića Makalister oglašava o mogućem posredovanju EU u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.
Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju u prethodnom sazivu EP, Dejvid Makalister, krajem avgusta razgovarao je u Skupštini Srbije sa poslanicima o radu parlamenta, izbornim uslovima i dijalogu vlasti i opozicije.
Istovremeno, lider PSG Sergej Trifunović uputio je Makalisteru otvoreno pismo u kom upozorava na "nefer izborne uslove i bojkot izbora od dela opozicije" i poziva na "dijalog vlasti i opozicije pod patronatom EU".
Nedavno je Trifunović naglasio da pre odluke PSG o bojkotu izbora želi da čuje i "odgovor EU".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kocijančič: Svaku političku raspravu vratiti u parlament

Izvor: RTS, 18.Sep.2019, 14:29

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da Brisel podržava međustranački dijalog u Srbiji, a da bi svaku političku raspravu trebalo vratiti tamo gde i pripada u parlament. . "Svi akteri moraju učiniti sve što mogu kako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.