Izvor: S media, 31.Mar.2011, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft tuži Gugl!

Kompanija Majkrosoft saopštila je danas da će Evropskoj komisiji (EK) podneti tužbu protiv kompanije Gugl zbog ugrožavanja konkurencije na tržištu internet pretraživača.

Pravni savetnik Majkrosofta Bred Smit (Brad Smith) je u najavi tužbe naveo zabrinutost zbog "šireg obrasca ponašanja usmerenog na zaustavljanje stvaranja konkurentne alternative".

EK je u novembru 2010. godine pokrenula istragu protiv Gugla posle tužbi nekoliko manjih kompanija, od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kojih su neke u vlasništvu Majkrosofta, da ih Gugl istiskuje iz rezultata pretraga i primenjuje druge mere koje ugrožavaju konkurenciju.

Dve trećine pretraga interneta u SAD odvijaju se preko Gugla, dok je u Evropi to slučaj u više od 90 odsto pretraga.

Portparolka evropskog komesara za zaštitu konkurencije Hoakina Almunije (Joaquin Almunia) navela je da je EK obaveštena o Majkrosoftovoj tužbi i da će Guglu omogućiti da izloži svoju verziju.

Portparol kompanije Gugl u Briselu Al Verni (Verney) naveo je da ta firma nije iznenadjena potezom Majkrosofta pošto je jedna od njihovih podružnica medju prvima uložila prigovor EK.

"Što se nas tiče, nastavljamo da razmatramo slučaj s EK i svakome ćemo sa zadovoljstvom objasniti kako naš posao fnkcioniše", rekao je Verni.

Pravni savetnik Majkrosofta je na svom blogu naveo da Gugl primenjuje sve veći broj tehničkih mera kojima konkurenciji onemogućava pristup sajtu za razmenu video materijala Jutjub, takodje u vlasništvu Gugla, čime se potencijalni korisnici odbijaju i privlače Guglu.

Ključno u Majkrosoftovoj tužbi, smatra AP, je to kako Guglovo ponašanje utiče na oglašavanje - glavni izvor prihoda za internet kompanije koje besplatno nude svoje usluge.

"Gugl se uključio u širi obrazac blokiranja pristupa sadržaju i podacima koji su konkurenciji potrebni da bi korisnicima pružili rezultate pretrage i privukli oglašivače", naveo je Smit.

Ukoliko Gugl bude proglašen krivim zbog ugrožavanja konkurencije mogao bi da bude kažnjen sa 10 odsto godišnjeg prihoda, koji je 2010. godine dostigao 29 milijardi dolara.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.