Majka bolesne Anite (12) vapi za pomoć: Naša deca ne mogu da čekaju!

Izvor: Blic, 15.Avg.2013, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka bolesne Anite (12) vapi za pomoć: Naša deca ne mogu da čekaju!

- Izgubili smo mesec dana čekajući da se donese novi pravilnik koji bi moje dete odveo na transplantaciju u inostranstvo, ali je sada sve ponovo na mrtvoj tački. Za nas roditelje i za bolesnu decu svaki dan je važan i zbog odluke da promene pravilnika ne bude potpuno smo očajni - kaže za “Blic” Ksenija Balaž, majka Anite Balaž (12), koja već duže vreme čeka na transplantaciju srca i pluća. Anita Balaž (12) sa porodicom

Ovo je bila njena reakcija na zaključke juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održanog okruglog stola gde je rečeno da dok se ne promeni Ustav i pojedini zakoni, država neće moći o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da šalje decu do 18 godina na transplantacije srca u inostranstvo niti će moći da izmeni postojeći pravilnik koji uređuje tu oblast.

Ako bi on bio izmenjen u korist maloletnih osoba, svi stariji od 18 godina kojima je transplantacija takođe jedini lek bili bi diskriminisani, a Ksenija Balaž je potpuno očajna zbog ovakvog razvoja događaja jer su, pored izgubljenog vremena i najave da bi ovakve transplantacije mogla da finansira država, skoro potpuno prestale i uplate i finansijska pomoć.

Bez donora nema transplantacije

Predsednik stručnog tima za transplantaciju dr Dušan Šćepanović kaže da svima mora da bude jasno da ako nema organa, nema ni transplantacije, ali ističe i da moraju da postoje timovi koji će se samo njome baviti, počevši od ordinirajućeg lekara preko komisije RFZO do tima koji će na kraju dati procenu da li uopšte vredi kod nekoga raditi transplantaciju.

- Sve je na mrtvoj tački. Prikupljali smo novac i imali smo neke akcije sve dok država nije izašla u medije i rekla da će finansirati transplantacije koje ne mogu da se obave u našoj zemlji. Međutim, juče smo saznali da nikakvu pomoć od države nećemo dobiti, jer se pravilnik kosi sa Ustavom - priča kroz plač Ksenija Balaž i napominje da nijedno obećanje države još nije ispunjeno i da je i za Anitu, ali i za ostalu bolesnu decu vreme dragoceno.

Ona se nada da će bar inostrani stručnjaci, kao što je najavljeno, biti dovedeni da bi pregledali decu kojoj treba transplantacija.

Upravo bi stručnjaci za transplantaciju iz inostranstva, tačnije iz Brisela i Beča, sledeće nedelje trebalo da stignu u Srbiju i da zajedno sa našim lekarima pregledaju najhitnije slučajeve.

- Tražili smo od bolnice u Tiršovoj i od Instituta za majku i dete da odrede koji su im najprioritetniji slučajevi kako bi ih naše kolege iz inostranstva pregledale i rekle šta i gde može da se radi, da li u Srbiji ili u inostranstvu, i koliko to košta. Na ovaj način će jedan deo problema biti rešen. U pitanju je sedam do dvanaest dece - kaže dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, istakavši da ništa neće biti urađeno ako se budu čekale izmene zakona i ostalih propisa.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.