Maja Gojković: Dečani jedina gradjevina iz 14. veka u Evropi pod vojnom zaštitom

Izvor: Beta, 18.Maj.2021, 19:07

Maja Gojković: Dečani jedina gradjevina iz 14. veka u Evropi pod vojnom zaštitom

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković apelovala je danas na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasledja da u slučaju manastira Visoki Dečani "ne podležu političkim pritiscima" već da svoj rad nastave u skladu sa medjunarodnim pravom i činjenicama.Reagujući na zahtev Prištine da taj manastir Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude izuzet sa liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope u 2021. godini, Gojković je ocenila da su Visoki Dečani "verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagradjen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine"."U proteklom periodu privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već u najmanju ruku tolerišu i dopuštaju poteze lokalne vlasti u opštini Dečani, koja odbija da sprovede odluku čak i Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrdjeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta", navela je Gojković, a preneo njen kabinet.Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja "EvropaNostra" prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maja Gojković: Dečani jedina gradjevina iz 14. veka u Evropi pod vojnom zaštitom

Izvor: Danas, 18.Maj.2021

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković apelovala je danas na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da u slučaju manastira Visoki Dečani "ne podležu političkim pritiscima" već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.