Maja Gojković: Dečani jedina građevina iz 14. veka u Evropi pod vojnom zaštitom 1Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković apelovala je danas na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da u slučaju manastira Visoki Dečani „ne podležu političkim pritiscima“ već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

Reagujući na zahtev Prištine da taj manastir Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude izuzet sa liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope u 2021. godini, Gojković je ocenila da su Visoki Dečani „verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine“.

„U proteklom periodu privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već u najmanju ruku tolerišu i dopuštaju poteze lokalne vlasti u opštini Dečani, koja odbija da sprovede odluku čak i Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta“, navela je Gojković, a preneo njen kabinet.

Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasleđa „EvropaNostra“ prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari