Mađarska odlikovala episkopa Irinej za zasluge pomirenja mađarskog i srpskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 13:56

Mađarska odlikovala episkopa Irinej za zasluge pomirenja mađarskog i srpskog naroda

Episkop bački Irinej odlikovan je danas na svečanosti u Patrijaršiji, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije, Srednjim krstom mađarskog ordena zasluge.

Episkopu je u ime predsednika Republike Janoša Adera orden uručio vicepremijer Mađarske Žolt Šemjen, a dodeli su, pored delegacije Mađarske prisustvovali i predstavnici mađarske nacionalne manjine u Srbiji, kao i najviši crkveni velikodostojnici.

"Uloga Irineja Bulovića u istorijskom pomirenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mađarskog i srpskog naroda i njegov rad na promociji međuverskog dijaloga značajno su doprineli jačanju poverenja i razvoju odnosa između dva naroda", poručio je mađarski ambasador Atila Pinter navodeći zasluge vladike Irineja Bulovića za ovo visoko mađarsko odlikovanje.

On je poručio da je posle procesa pomirenja došlo vreme da obe zemlje zaborave rane iz prošlosti i gledaju u budućnost.

"Veoma ste me obradovali ovim gestom koji ničim posebnim ne zaslužujem", rekao je episkop Irinej, koji navede neke od blistavih istorijskih momenata između Srbije i Mađarske, ali i svoje bliske i lične kontakte sa mađarskom zajednicom koje su bile deo njegovog odrastanja, ali su se održali sve do danas.

"To što ste Vi i gospodin predsednik mađarske istakli kao neku moju zaslugu, ustvari je samo moj pokušaj da postupamo po našoj hrišćanskoj veri i savesti", poručio je episkop Irinej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Episkop Irinej odlikovan za zasluge pomirenja Srba i Mađara

Izvor: RTS, 28.Sep.2021

Episkop novosadski, bački, somborski i segedinski Irinej Bulović odlikovan je na svečanosti u Patrijaršiji, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirijej, Srednjim krstom mađarskog ordena zasluge. . Episkopu je u ime predsednika Mađarske Janoša Adera orden uručio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.