Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju zbog kvota za izbjeglice

BUDIMPEŠTA - Mađarska će tužiti Evropsku komisiju i usprotiviće se obaveznim migrantskim kvotama ako ih Brisel ne skine sa dnevnog reda, rekao je premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će njegova vlada iskoristiti nedavni referendum u Mađarskoj da pravno izazove Brisel. Odziv na referendumu je bio previše mali da bi rezultat bio obavezujući.

On je rekao da postoji zastoj u rješavanju pitanja obaveznih migrantskih kvota.

Orban je rekao državnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << radiju da ako Evropska komisija ne odbaci ideju kvota "mi ćemo se oduprijeti, nećemo provesti odluku EU, tužićemo Komisiju".

"Biće ozbiljna pravna debata o tome da li strana populacija može da se nametne narodu jedne članice EU protiv njegove volje. To će biti velika bitka, a za to su nam potrebne promjene Ustava", rekao je on.

Orban je istakao da je odluka o prihvatanju migranata pitanje nacionalnog suvereniteta i da želi da narednog mjeseca izmijeni Ustav kako bi zabranio naseljavanje migranata.

Mađarski premijer je praktično zapečatio južne granice žilet-žicom i ogradom pred talasom migranata i rasporedio hiljade vojnika i policajaca na granici.

On je rekao da Mađarska, koja je zemlja hrišćanskih korijena, ne želi da primi muslimane u velikom broju te da oni predstavljaju bezbjednosni rizik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Orban ponovo preti: Ako Brisel...

Izvor: B92, 28.Okt.2016

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju i opirati se uvodenju obavezujućih kvota za prihvat migranata za zemlje članice EU...Premijer Mađarske Viktor Orban je najavio ovakav scenario ako Brisel to pitanje ne skine s dnevnog reda...Orban je rekao da će njegova vlada upotrebiti nedavno održani referendum...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.