Mađarska armija počela vežbe za čuvanje granice

Izvor: Press, 10.Sep.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska armija počela vežbe za čuvanje granice

Mađarska armija počela je u sredu sa vojnom vežbom kako bi pripremila svoje vojnike da čuvaju južnu granicu, izjavio je načelnik Generalštaba general Tibor Benko za agenciju MTI.
Foto:Blic.rs
Mađarska planira da pošalje vojnike da pomognu policijskoj patroli duž granice, preko koje svaki dan dolazi na hiljade izbeglica i migranata iz Srbije.
Premijer Viktor Orban izjavio je da donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zakona o raspoređivanju armije neće biti moguće pre 20. septembra.
Novi mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko izjavio je da će vojska pomogati policiji na granici i da je, od ključnog značaja, da se što pre završi ograda duž granice Mađarske sa Srbijom, prenela je danas madjarska novinska agencija MTI.
"Svaka vojska ima osnovni zadatak - zadatak da zaštiti zemlju, zadatak da odvrati, da prisili, da pokaže snagu", rekao je sinoć Šimičko za madjarsku televiziju M1.
On je dodao da vojska mora da prenese poruku da će oni koji udju legalno u Mađarsku, dobiti fer tretman, dok će ilegalni imigranti biti krivično gonjeni, navodi MTI.
Prema njegovim rečima, Madjarska može da zaštiti svoju granicu i šengen zonu Evropske Unije i dokazaće svoju sposobnost.
Madjarski odbrambeni sistem može i mora da bude upotrebljen da se spreči "nova vrsta migracija" širom zemlje, koja kompromituje bezbednost madjarskih stanovnika, rekao je madjarski ministar.
MTI navodi da je, prema poslednjim podacima, 2.529 izbeglica ilegalno ušlo u na južnoj granici od kojih je 455 dece.
Izbeglice od kojih se većina izjasnila da su Sirijci, Avganistanci i Pakistanci, madjarska policije je "pokupila" oko pograničnog sela Reske, nedaleko od Segedina, kod graničnog prelaza Horgoš.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Mađarska armija čuva južnu granicu zemlje

Izvor: Studio B, 10.Sep.2015

Mađarska armija počela je juče sa vojnom vežbom kako bi pripremila svoje vojnike da čuvaju južnu granicu, izjavio je načelnik Generalštaba general Tibor Benko...Mađarska planira da pošalje vojnike da pomognu policijskoj patroli duž granice, preko koje svaki dan dolazi na hiljade izbeglica...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.