Mađarska: 492 zaražena koronavirusom, 16 preminulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: 492 zaražena koronavirusom, 16 preminulih

Prema jutrošnjim podacima, objavljenim na sajtu vlade, u Mađarskoj je u proteklom danu registrovano još 45 osoba zaraženih koronavirusom, tako da se njihov ukupan broj povećao na 492. Preminuo je još jedan pacijent, 59-ogodišnji muškarac, pa je on postao 16. žrtva epidemije. Izlečenih je još troje, ukupno 37, u bolnički karantin je smeštena 61 osoba, a do sada je obavljeno više od 14.000 testova.

Predsednik vlade Viktor Orban izjavio je da je Mađarska veoma brzo reagovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na pojavu epidemije, uvela vanredno stanje već 11. marta, samo sedam dana nakon otkrivanja prve osobe zaražene koronavirusom, i da je do sada u odbranu i preventivu potrošila 225 milijardi forinti (oko 800 miliona evra).

"Vanredno stanje će onda prestati kada tako odluči parlament, čime su ne smanjena, već povećana njegova ovlašćenja, a kada sve ovo prođe imaćete priliku da od vlade zatražite izvinjenje", izjavio je Orban na sednici skupštine odgovarajući na kritike opozicije da je usvajanjem zakona o borbi protiv koronavirusa navodno uzurpirao neograničenu vlast na neodređeno vreme.

Tim povodom se, prvi put od izbijanja epidemije, oglasio i predsednik Mađarske Janoš Ader, koji je neuobičajenom brzinom, samo dva sata nakon usvajanja, potpisao pomenuti pravni akt.

"Ovo nije vreme za sticanje političkih poena, a zakon se ne kosi sa ustavnim načelima, niti međunarodnim sporazumima. Dosadašnje mere vlade niko nije osporio, nisu ugrozile demokratiju, a vanredno stanje će prestati čim se okonča epidemija", napisao je on na predsedničkom portalu.

U borbi protiv koronavirusa još veća uloga je data vojsci, koja ne samo da čuva zdravstvene objekte, već se aktivno uključila u njihovo snabdevanje, raspodelu medicinskih sredstava i logistiku.

"Od 108 bolnica u 51 je već izabran vojni zapovednik, a komandant je imenovan i na nivou države. Bitno je da u ovo krizno vreme postoji upravljanje iz jednog centra, s tim da se zapovednici neće mešati u lečenje i donošenje odluka struke", istakao je na državnoj televiziji M1 ministar odbrane Tibor Bence.

Vojne komandante će u narednih nekoliko dana dobiti i velika državna preduzeća, poput Mađarske elektroprivrede, Atomske centrale "Pakš", Gasnih skladišta, Mola i drugih kompanija bitnih za snabdevanje tržišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.