Mađari slave Svetog Ištvana, prvog kralja i osnivača države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari slave Svetog Ištvana, prvog kralja i osnivača države

Širom Mađarske, ali i u okruženju i dijaspori, svečano se proslavlja 20. avgust, najveći nacionalni praznik, posvećen osnivaču mađarske države i prvom kralju Ištvanu, posthumno promovisanom u sveca.

Nekada, u eri komunizma, 20. avgust se slavio i kao Dan završetka žetve i prvog posleratnog Ustava, ali je prva višetranačka vlada 1991. donela odluku da se taj datum proglasi praznikom države, a prigodne svečanosti posvećene novom hlebu ostale su prevashodno u seoskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << područjima.

Centralna proslava je, kao i ranijih godina, održana na Košutovom trgu ispred parlamenta, gde je, uz vojne počasti, na jarbol podignuta nacionalna trobojka, a potom je zakletvu položilo blizu 140 pitomaca, budućih oficira Mađarske armije. Prisutnima se obratio predsednik Janoš Ader, podsećajući na događaje od pre tri decenije kada je Mađarska uklonila "gvozdenu zavesu" na granici prema Austriji i otvorila se ka Zapadu.

Potom je s druge strane parlamentarnog zdanja, iznad Dunava, održana vazdušna parada, uz akrobacije pilota vojnih aviona i helikoptera. Obavljene su i poslednje pripreme za najveću atrakciju, večerašnji vatromet, koji svake godine privuče nekoliko stotina hiljada stanovnika Budimpešte i njihovih gostiju.

Preko dana najveća gužva je, već treći dan, podno Budimske tvrđave, gde je 10. put otvorena Ulica mađarskih ukusa. Ovog puta učešće je uzelo više od 150 kulinara iz zemlje i naselja u okolnim državama sa pretežno mađarskim življem.

Na platou iznad, na samoj tvrđavi, takođe tri dana traje "Praznik zanata", gde majstori pomalo zaboravljenih delatnosti iz više zemalja dokazuju da se tradicija može sačuvati.

Svečano je u svim naseljima širom Mađarske, a posebnu pažnju privlači već 50. Festival cveća u Debrecinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.