Macura: Izbegavajte da izlazite iz kuće od 10 do 17 sati

Izvor: 24sata, 13.Avg.2014, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Macura: Izbegavajte da izlazite iz kuće od 10 do 17 sati

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana u celoj Srbiji.

Dr Macura je savetovala nošenje boce sa vodom, uzimanje vitamina i kontrolu arterijskog krvnog pritiska.

Portparol Hitne pomoći je upozorila da posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u klimatizovanim prostorijama, hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne odeće i šetnje ujutro i uveče.

Zbog vrućine potrebno je isključiti šporet i druga grejna tela, a u stanovima na višim spratovima i u potkrovlju staviti roletne i napraviti promaju u stanu, rekla je dr Macura.

Dr Macura je poručila osobama sa hipertenzijom, koje po uputstvu lekara uzimaju ujutro terapiju, da obrate pažnju, jer u toku dana može doći do prirodnog pada arterijskog krvnog pritiska i da bi zato trebalo da smanje terapiju ili da putem telefona zatraže savet.

Danas se na području cele zemlje, prema prognozi meteorologa, očekuje da maksimalna temperatura vazduha mestimično dostigne 37 stepeni, a pretežno sučano i veoma toplo vreme očekuje se i u Beogradu sa najvišom dnevnom temperaturom od oko 35 stepeni.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.