MOŽE LI SRBIJA DA POSTANE LEGLO MALARIJE? Ono što su rekli STRUČNJACI odrediće BUDUĆNOST BALKANA!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Avg.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOŽE LI SRBIJA DA POSTANE LEGLO MALARIJE? Ono što su rekli STRUČNJACI odrediće BUDUĆNOST BALKANA!

Postoje realne šanse da se malarija ponovo, posle 52 godine, vrati u Srbiju objašnjavaju stručnjaci za Telegraf a povodom vesti koju smo objavili da su u Beogradu otkriveni migranti zaraženi ovom drevnom infektivnom bolešću od kojih je jedan pobegao iz bolnice.  

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog objašnjava za naš portal da postoje svi faktori da se ova bolest ponovo nastani kod nas, ali da, ipak, ne treba dizati paniku već biti na oprezu.

- Sa migrantima >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i sa ljudima koje, eventualno, nismo još otkrili a to ne moraju da budu migranti već i naši ljudi koji dolaze iz malaričnih regiona - Afrike, Azije Južne Amerike, postoje šanse da se malarija pojavi - kaže Tiodorović.

Foto: Telegraf

On dodaje da mi imamo komarce koji mogu da prenesu malariju, anofeles, i da se on može zaraziti ako ujede zaraženog čoveka i na taj način proširiti zarazu.

- Ako ženka našeg komarca ujede zaraženu osobu ona može da dobije malariju. To je teoretska mogućnost, ali ja želim da verujem da svi ljudi rade svoj posao profesionalno. Inače, malarija se, u zavisnosti od tipa može izlečiti. Dakle, treba biti oprezan ali nema razloga za panikom - rekao je naš sagovornik.

(Lj. R.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.