MORAMO IZBEĆI HRVATSKI SCENARIO: Dobili smo kovid redare, a ova stvar više neće biti ista

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2020, 22:42

MORAMO IZBEĆI HRVATSKI SCENARIO: Dobili smo kovid redare, a ova stvar više neće biti ista

Nedavno uspostavljeno zanimanje u našoj zemlji već je okarakterisano kao najomraženije u komšiluku

Radno vreme ugostiteljkih objekata ostaje do 23 sata, kao i do sada, ali su propisane striktne mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti samo kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi. Ukoliko se ne ponašate tako, tu je redar i on motri na vas.

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << doneta je odluka da će u narednom periodu nošenje maski u uslužnim objektima kontrolisati posebno za to određena osoba, neko od zaposlenih, i ta osoba će praktično biti kovid redar. Kovid redar će se starati da se propisane mere poštuju, a ako se ne poštuju - on je odgovoran za nepoštovanje propisa.

- Ono što se pokazalo kao značajna preventivna mere jeste da se odredi lice koje će da kontroliše primenu mera, jer je moguće da osobe tokom radnog vremena popusti pažnja i upravo je to ideja. Tamo gde je jedna osoba, na te objekte se ova mera ne odnosi, već na objekte gde imamo više od dvoje zaposlenih -  pojasnila je ona.

Doktorka Kisić je naglasila da se sve mere donose u korist cele populacije.

- Ne treba da sve preventivne mere sa tog aspekta da posmatramo, sa aspekta kazni i kontrole. To su sve mere koje se donose da bi nam svima išlo u korist. Kada bi svi stalno nosili maske dodatne mere nam ne bi bile potrebne. Ne mogu da prihvatim da bilo koja sankcija i kaznena mera nekom važnija od želje da očuva sopstvene zdravlje -  objasnila je dr Kisić.

Ovakav oblik kontrole primenjuje se već u Hrvatskoj koja obara neslavne rekorde u broju zaraženih pa je tako u ovoj zemlji u poslednja 24 sata zabeležena neverovanta brojka - ćak 1.131 novooboleli.

Naime, kovid redari kod naših komšija su dužni da vode evidenciju o sledećem:

* Da fizički razmak među gostima bude 1,5 metar i to za vreme celog boravka u svim prostorima, uključujući i dolazak i odlazak (ovo pravilo se ne mora primenjivati među članovima istog domaćinstva ili osobama koje su inače u bliskom kontaktu) - isto važi i u Srbiji

* Svaka osoba mora imati najmanje četiri metra kvadratnog prostora - isto važi i u Srbiji

* Ne sme biti stajaćih mesta niti visokih stolova za kojima je moguće jedino stajanje gostiju

* Sedeća mesta moraju biti unapred označena i udaljena po metar i po - udaljenost važi i u Srbiji

* Gosti ulaze u prostor tako da se ne zadržavaju i ne grupišu već odmah treba da sednu za svoj sto

* Maksimalan broj osoba za jednim stolom je osam - u Srbiji 6

* Preporučuje se da za istim stolom sede ljudi iz istog domaćinstva - i u Srbiji važi isto

Naravno, kao i u Srbiji, i u Hrvatskoj, je osnovno da konrolišu da li mušterija nosi masku.

Da li će kovid redari i kod nas morati baš sve ovo da rade, za sada nije precizirano, ali se samo se nadamo da naši kontrolori neće doživeti istu sudbinu kao i oni u Hrvatskoj. Naime, na početku rada kovid redara u Hrvatskoj neki od njih su se susretali i sa neprijatnim situacijama, uvredama, a kažu i da su "postali opaka konkurencija u najomraženijim zanimanjima kontrolorima u prevozu i radnicima parking servisa".

Tako se desilo da mnogi nisu želeli da poštuju odluku da nose masku dok se kreću po restoranu ili kafiću, a Zagrebčanima je teško pala i odluka da ne smeju da prilaze drugim stolovima čak i ako bi samo da "muvaju" nekog.

Gosti su novu normalnost u hrvatskim kafićima ocenili "ne kao gušt, već kao zatvor".

Podsetimo, kontrolu (ne)pridržavanja epidemioloških mera u Srbiji trenutno sprovode pre svega inspektori Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici Komunalne milciije. Pitanje je, s obzirom na njihovu brojnost, sa koliko uspeha.

Domaći epidemiolozi konstantno apeluju da se maske nose u zatvorenim prostorima, a naročito u gradskom prevozu, što kontrolišu komunalna milicija i inspektori Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja. Kazna za nepoštovanje mere je 5.000 dinara.

Komunalna milicija takođe kontroliše i da li se poštuju mere koje se od prošle nedelje odnose na skraćeni rad ugostiteljskih objekata koji svoja vrata treba da zatvore do 23 časa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.