MOBILISANA VOJSKA, EKVADOR TONE SVE DUBLJE U HAOS I ANARHIJU: Otmičari upali u program uživo i pretili da će sve pobiti (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2024, 23:39

MOBILISANA VOJSKA, EKVADOR TONE SVE DUBLJE U HAOS I ANARHIJU: Otmičari upali u program uživo i pretili da će sve pobiti (VIDEO)

Vojska će biti raspoređena na ulice i u zatvore.

Predsednik Ekvadora je, nakon niza incidenata zabeleženih ovog utorka, 9. januara na nacionalnom nivou, uključujući i upad naoružanih otmičara u studio televizije, izdao dekret da se proglasi "unutrašnji oružani sukob" na nacionalnom nivou i naredio vojnim snagama da neutrališu grupe.

Noboa je pored toga proglasio 22 transnacionalne organizovane kriminalne grupe terorističkim organizacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << .

Izvršni dekret 111 predviđa "prepoznavanje postojanja unutrašnjeg oružanog sukoba“ i izdat je nakon prethodnog proglašenja vanrednog stanja i uvođenja policijskog časa u državi.

Podsetimo, Noboa je juče proglasio vanredno stanje na 60 dana, a nakon što je vođa jedne od najvećih kriminalnih bandi u zemlji Adolfo Masijas pobegao iz zatvora gde je služio kaznu.

Happening now: an armed group has stormed the studios of state-owned TC Televisión in Ecuador and took hostages during a live broadcast pic.twitter.com/piUcgz7ygo

— Alex Bare (@alexbaretv) January 9, 2024

- Upravo sam potpisao dekret o vanrednom stanju kako bi Oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije. Prošlo je vreme kada su osuđenici za trgovinu drogom, ubice i organizovani kriminal diktirali vladi šta da radi - rekao je Noboa.

U toku vanrednog stanja vojska će biti raspoređena na ulice i u zatvore, a uvodi se i noćni policijski čas.

Adolfo Masijas, vođa kriminalne bande Los Čoneros, u nedelju je nestao iz zatvora u kojem je služio kaznu od 34 godine. Vanredno stanje proglašeno je u ponedeljak i sve što ga prati je među prvim velikim bezbednosnim izazvima za Nobou, koji je preuzeo dužnost u novembru obećavajući da će suzbiti rastuće nasilje u toj južnoameričkoj zemlji.

Zatvorska agencija Ekvadora saopštila je da je u ponedeljak bilo "incidenata" u šest prepunih zatvora u zemlji. U zatvorima u Ekvadoru česti su sukobi između rivalskih bandi, a u njima je od 2021. godine poginulo više od 400 zatvorenika.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.