MO: Nepravosnažne presude Živaku i Bandiću

Izvor: B92, 24.Okt.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MO: Nepravosnažne presude Živaku i Bandiću

Vojni disciplinski sud doneo je nepravosnažne presude u prvostepenom postupku protiv generala Ranka Živaka i Predraga Bandića, potvrdio je Ministarstvo odbrane.

Komandant komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO Živak i komandanta 204. vazduhoplovne brigade Bandić su kažnjeni zbog pada helikoptera 13. marta 2015. godine, kada je poginulo sedam osoba.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, general major Živak proglašen je krivim zbog disciplinskog prestupa "propuštanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete".

Za isti prestup oglašen je krivim i brigadni general Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine.

Presuda je saopštena 16. oktobra 2015. godine, a okrivljeni, branioci i tužilac imaju rok od osam dana za podnošenje žalbi Višem vojnom disciplinskom sudu.

Glavni pretres bio je zatvoren za javnost, a saopštavanje presude bilo je javno, navodi se u saopštenju.

Komisije koje su osnovali RV i PVO i Generalštab VS zaključile su da su kobnog dana uslovi za let bili ispod "meteo minimuma" i konstatovali su da je bilo propusta u organizaciji tog leta.

Komisija vazduhoplovstva zaključila je da, uz vođu vazduhoplova, drugog pilota i tehničara, deo odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, dok je komisija Generalštaba navela da je Živak odgovoran, jer nije izvestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića o realizaciji zadatka.

Eventualnu Dikovićevu odgovornost nije utvrdila nijedna komisija, dok ministar odbrane Bratislav Gašić, kao civil, nije ni bio obuhvaćen postupkom, već bi njegova eventualna odgovornost mogla da bude predmet procesa pred redovnim sudom.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio je 13. marta nešto pre ponoći u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojno-medicinske akademije na Banjici, kao i tome ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.