MNOGI SU TAMO OSTAVILI SVOJE KOSTI: Poznati alpinista pokušao da osvoji planinu smrti, deveti najveći vrh, a onda je usledio HOROR

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 17:50

MNOGI SU TAMO OSTAVILI SVOJE KOSTI: Poznati alpinista pokušao da osvoji "planinu smrti", deveti najveći vrh, a onda je usledio HOROR

Helikopteri tu ne mogu da dođu

Jedan poljski planinar je poginuo nakon što je osvojio deveti najveći vrh na svetu i on je prva žrtva ove sezone u Pakistanu, saopštili su zvaničnici.

Alpinistički klub Pakistana saopštio je da je Pavel Tomaš Kopec umro od "akutne visinske bolesti" dok se spuštao sa vrha Nanga Parbat (8.125 metara), što se smatra jednim od najopasnijih uspona na svetu. Prema nekim procenama, svaka peta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osoba koja je pokušala uspon je nastradala.

Pet od 14 planina na svetu iznad 8.000 metara je u Pakistanu, uključujući himalajski vrh Nanga Parbat, poznat i kao "planina ubica" nakon što je više od 30 ljudi nastradalo u pokušaju da ga osvoji. Prvi uspešan uspon izveden je 1953.

Sekretar kluba Karak Hajdari izjavio je da je telo Kopeca i dalje na visini od 7.400 metara.

- Sada nije moguće podići telo iz viših kampova. - rekao je on agenciji AFP i dodao da je sada sve na porodici i prijateljima, koji mogu da odluče da pošalju privatnu ekspediciju da preuzmu telo.

Kopec (38) je bio član planinarskog kluba "Svetokržiski", koji je saopštio da je vrh Nanga Parbat drugi preko 8.000 metara koji je Poljak savladao.

- Nažalost, za to je platio najveću cenu - navodi se u saopštenju. Letnja planinarska sezona uspona počinje početkom juna i traje do kraja avgusta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.