MKS obustavlja nove istrage o ratnim zločinima, nastavlja suđenje Koniju

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 21:41

MKS obustavlja nove istrage o ratnim zločinima, nastavlja suđenje Koniju

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) Karim Kan izjavio je danas da taj sud neće pokretati nove slučajeve o ratnim zločinima u Ugandi.

On je rekao da će nastaviti da procesuira bivšeg ratnog komandata Džozefa Konija, koji je u bekstvu.

"Danas sam doneo odluku da će moja kancelarija obustaviti potencijalne nove istrage, osim u izvanrednom slučaju Džozefa Konija", rekao je Kan, preneo je Rojters.

Tužioci pokušavaju da se fokusiraju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konija, tražeći saslušanje vezano za optužbe koje žele da pokrenu protiv begunca u njegovom odusutvu.

Prevođena Konijem, pobunjenička Božja vojska otpora (LDA) se 20 godina borila protiv predsednika Joverija Musevenija, terorišući narod iz baze u severnoj Ugandi i susednim zemljama, navodi Rojters.

Tri naloga za hapšenje su povučena nakon smrti navodnih ratnih zločinaca, dok je dečak-vojnik, Dominik Ongven, koji je kasnije postao komandant LDA, osuđen na 25 godina zatvora zbog krivičnih dela silovanja, seksualnog zarobljeništva, otmice dece, mučenja i ubistava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.