MISTERIJA Nešto mračno ubija 11.000 galaksija u našem komšiluku

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA Nešto mračno ubija 11.000 galaksija u našem komšiluku

Istraživanjem 11.000 okolnih galaksija ustanovljeno je da se tzv. "krvotok" formiranja novih zvezda, gasovi, gube iz za sada nepoznatih razloga.

Naučnici su rezultate ovog istraživanja objavili 17. januara i zaključili da gasove “gutaju” veliki “oblaci” tamne materije koji okružuju ove galaksije.

Studija objavljena u stručnom časopisu “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” zasnovana je na podacima dobijenim iz Međunarodnog centra za radio-astronomska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istraživanja (ICRAR)u Australiji.

Kad se u galaksijama ne nalazi dovoljno gasa, one ne mogu da stvaraju nove zvezde.

- Gasovi diktiraju život galaksije, jer se postojeće zvezde hlade i stare. Ako uklonite glavno gorivo za stvaranje novih zvezda, vi ubijate galaksiju i pretvarate je u mrtav objekat - rekao je astronom Tobi Braun, vođa studije.

Braun je ovaj brzi proces uporedio sa još jednim načinom na koji izumiru galaksije, a koji je poznat kao gušenje.

- Do gušenja dolazi kada se gasovi potroše na formiranje novih zvezda i to pre nego što uspeju da se nadoknade. Na taj način galaksija sama sebe lišava novog života - kaže Braun dodajući da je razlika u tome što je ovo sporiji proces.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.