Nešto mračno ubija galaksije u našem komšiluku

Izvor: B92, 24.Jan.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nešto mračno ubija galaksije u našem komšiluku

Naučnici su ispitivali 11.000 galaksija u našem “komšiluku” i otkrili da se gasovi u ovoj oblasti, “krvotok” formiranja novih zvezda, iz nekog razloga gube.

U istraživanju objavljenom 17. januara, naučnici zaključuju da gasove “gutaju” veliki “oblaci” tamne materije koji okružuju ove galaksije.

Studija objavljena u stručnom časopisu “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” zasnovana je na podacima dobijenim iz Međunarodnog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za radio-astronomska istraživanja (ICRAR)u Australiji.

Kad se u galaksijama ne nalazi dovoljno gasa, one ne mogu da stvaraju nove zvezde.

“Gasovi diktiraju život galaksije, jer se postojeće zvezde hlade i stare. Ako uklonite glavno gorivo za stvaranje novih zvezda, vi ubijate galaksiju i pretvarate je u mrtav objekat”, kaže astronom Tobi Braun, vođa ove studije.

On je uporedio ovaj brzi proces sa još jednim načinom na koji izumiru galaksije, a koji je poznat kao gušenje.

“Do gušenja dolazi kada se gasovi potroše na formiranje novih zvezda i to pre nego što uspeju da se nadoknade. Tako galaksija sama sebe lišava novog života”, kaže Braun dodajući da je razlika u tome što je ovo sporiji proces.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nešto "ubija" galaksije u našem komšiluku

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2017

Naučnici su ispitivali 11.000 galaksija u našem “komšiluku” i otkrili da se gasovi u ovoj oblasti, “krvotok” formiranja novih zvijezda, iz nekog razloga gube...U istraživanju, objavljenom 17. januara, naučnici zaključuju da gasove “gutaju” veliki “oblaci” tamne materije koji okružuju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nešto "ubija" galaksije u našem komšiluku

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2017

Naučnici su ispitivali 11.000 galaksija u našem "komšiluku" i otkrili da se gasovi u ovoj oblasti, "krvotok" formiranja novih zvezda, iz nekog razloga gube...U istraživanju, objavljenom 17. januara, naučnici zaključuju da gasove "gutaju" veliki "oblaci" tamne materije koji okružuju ove galaksije....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.