MISTERIJA ATLANTIDE Otkriće sa morskog dna moglo bi da promeni istoriju

Izvor: Blic, 14.Jan.2015, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA ATLANTIDE Otkriće sa morskog dna moglo bi da promeni istoriju

Priča o Atlantidi je do sada bila samo legenda, ali bi to moglo da se promeni i pre nego što smo skloni da verujemo. Tim morskih arheologa otkrio je u vodama Sicilije 39 ingota “orihalka”, legure metala, koja se, prema istorijskim izborima, proizvodila isključilo u Atlantidi.

Ovako izgledaju ingoti. Grčki filozof Platon pisao je da se orihalk proizvodio samo u Atlantidi. Arheolozi kažu da su metalne poluge napravljene od bakra, cinka, olova, gvožđa i nikla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ingoti su nađeni među ostacima drevnog grčkog trgovačkog broda koji je potonuo pre 2.600 godina, verovatno pošto ga je zahvatila oluja na putu do pijace.

Za orihalkom, koji je navodno izmislio feničanski princ i kralj Tebe Kadmo (prikazan na crtežu), vladala je velika potražnja.

Da li to znači da su naučnici na putu da razreše misteriju Atlantide?

Ako su ovo zaista ingoti orihalka iz Atlantide, postavlja se pitanje šta će arheolozi još sve naći u ovoj oblasti.

Da li će uskoro biti otkriveno mesto legendarnog izgubljenog grada?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.