MINISTAR PROTIV VEGANA Ovo nije šnicla i tačka!

Izvor: Blic, 30.Dec.2016, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MINISTAR PROTIV VEGANA "Ovo nije šnicla i tačka!"

Nemački ministar za hranu želi da se obezbedi da mesojedi ne budu zbunjeni jelima na biljnoj bazi kao što su "vegetarijska šnicla". On je pozvao proizvođače takvih proizvoda da prestanu da ih označavaju nazivima mesnih orginala.

Kristijan Šmit, nemački ministar za hranu i poljoprivredu je, govoreći za "Bild", takve proizvode okarakterisao kao potpuno "dovođenje u zabludu" i "uznemiravanje potrošača".

- Ne želim da se niko pretvara da ta pseudomesna jela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sadrže meso - rekao je zalažući se za jasnu identifikaciju hrane bazirane na biljnom sadržaju.

Ovo nije prvi put da se Šmit oglasio protiv označavanja imitacije mesnih proizvoda. Slične opaske je dao koristeći slogan "Što je na etiketi, mora biti i u proizvodu", piše RT.

U oktobru se za svoj cilj založio i iz perspektive vegetarijanaca i vegana tvrdeći da i oni zaslužuju jasno obeležavanje proizvoda koji ne sadrže meso. On je takvo obeležavanje zahtevao i u pismu Vitenisu Andriukaitisu, evropskom komesaru za bezbednost hrane u junu.

Njegovi zahtevi su imali odjeka i na nemačka udruženja farmera i mesara koji su zahtevali zabranu termina poput "veganska šunka" i "odrazak od soje".

Ali Kristijan Mejer, ministar poljoprivrede Donje Saksonije, ima drugačije mišljenje i tvrdi da su vegani i vegetarijanci potpuno svesni da surogati ne sadrže meso. On je Šmita optužio da se više brine za mesnu industriju nego za one koji su odabrali prehranu na biljnoj bazi.

Nemačko udruženje vegetarijanaca takođe veruje da termini koji se vezuju za meso ne bi trebalo da budu samo ograničeni na svet "mesojeda", a njihov portparol je kazao da bi "nazivi koji se koriste za životinjske proizvode bez sumnje trebalo da budu odobreni i kada su u pitanju vegetarijanski supstituti".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.