MILO ŽALI ZBOG SMRTI AMFILOHIJA! Đukanović uputio dirljivu poruku saučešća

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 17:36

MILO ŽALI ZBOG SMRTI AMFILOHIJA! Đukanović uputio dirljivu poruku saučešća

Milo Đukanović uputio je saučešće zbog smrti mitropolita Amfilohija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija izraze saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kao velikodostojnik SPC bio je akter i svedok burnih procesa krajem prošlog i početkom ovog veka, kako u Crnoj Gori, tako i na prostorima bivše Jugoslavije. Ukupnu delatnost mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori ceniće istorija. Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem. Molim vas da moja saosećanja prenesete njegovim najbližima - navodi se u saopštenju predsednika Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Episkopskog savjeta SPC, sutra će u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova, biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija.

Posmrtne ostatke upokojenog mitropolica ispratili su lekari Kliničkog centra u Podgorici, a ispred bolnice narod se okupio u velikom broju gde su palili sveće, a takve slike stižu iz svih krajeva Srbije i Crne Gore.

Mitropolit je iz molitvu sveštenstva, obučen u arhiepiskopsku odeždu, u kovčegu ispraćen iz svoje bolesničke sobe.

Od njega se oprostilo i osoblje Kliničkog centa u Podgrici, gde je preminuo jutros u 8 časova i 20 minuta. Mnogi lekari nisu mogli da sakriju suze u očima dok su ispraćali mitropolita iz KC.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Hvala vitezu pravoslavlja za sve što je učinio"

Izvor: B92, 30.Okt.2020

Vladimir Božović je, povodom smrti mitropolita Amfilohija izrazio saučešće srpskom narodu, sveštenstvu, monaštvu, rasejanju, mitropoliji crnogorskoj-primorskoj...Srpski ambasador u Crnoj Gori je u ime ambasade i konzulata Srbije saučešće uputio i administratoru mitropolije crnogorske-primorske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.