MESO S PATINOM Ovaj mesar prodaje posebnu govedinu staru decenijama

Izvor: Blic, 08.Dec.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MESO S PATINOM Ovaj mesar prodaje posebnu govedinu staru decenijama

Aleksandr Polmar, francuski mesar, razvio je metod koji omogućava uživanje u mesu sa "patinom", dobijenim od krava koje su živele pre nekoliko decenija.

Polmar svojim mušterijama nudi najskuplje meso na svetu, sušeno metodom "hibernacije", specijalnim procesom koji su njegov deda i otac izmislili 90-ih godina prošlog veka.

Hladan vazduh se uduvava brzinom od 120 kilometara na čas u prostoriju sa mesom u kojoj je temperatura minus 43 stepena Celzijusa, nakon čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to meso u teoriji može da se koristi zauvek. Kako piše odditycentral.com, to meso neće strunuti s vremenom i zadržaće svež ukus.

Meso spremljeno Polmarovom metodom očigledno nije jeftino. Goveđi antrikot iz 2000. godine, na primer, košta oko 3.000 evra.

Ova cena nije posledica samo procesa "hibernacije", već i toga što meso potiče od ekskluzivne rase goveda "blond akviten". Polmar i njegova porodica gaje ovu stoku na obodu gradića Sen Mijel u Loreni, na severoistoku Francuske.

- Moja porodica ne bi ni pomislila da odgaja životinje u šupi u kojoj nemaju prostora da žive ili da se kreću. Ovde su na otvorenom, žive u šumi i parku. Postoje skloništa u koja mogu same da se smeste u slučaju kiše ili snega. To je pravi smeštaj sa pet zvezdica - tvrdi ovaj francuski mesar.

Polmar svaki dan priča sa svojim životinjama kako bi osigurao da nisu pod stresom sve do poslednjeg trenutka kada ih zakolje. On objašnjava da krava pod stresom daje tvrđe i bezukusnije meso, zbog povećanog nivoa glikogena i mlečne kiseline.

Zbog toga Polmar troši milione evra na infrastrukturu kako bi se starao o svojim kravama, koje ubija po četiri svake nedelje.

Količina mesa koju proizvede je toliko mala da njegoav mesara u pariskom kvartu

Žermen de Pre više liči na prodavnicu starih vina, nego na mesaru. Lista mušterija je duga, a na isporuku najređeg mesa koje je najduže stajalo čeka se mesecima.

Ko i u slučaju vina, meso koje Polmar proizvodi ima različite ukuse i karakteristike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.