MCP želi dijalog sa Podgoricom

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MCP želi dijalog sa Podgoricom

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve zalaže se za dijalog sa državom Crnom Gorom, ali neće niti može „prihvatiti razgovore sa licima koja su lišena kanonske mogućnosti da budu sveštenici i episkopi”, iz Nevladine organizacije Crnogorske pravoslavne crkve.

Crnogorski premijer Igor Lukšić potpisao je u protekla dva dana sporazum o uređenju odnosa sa Islamskom zajednicom, Jevrejskom zajednicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i rekao da postoji mogućnost da će sa pravoslavnim crkvama potpisati dva sporazuma jer je, kako je rekao, pravoslavna zajednica u Crnoj Gori podeljena. Krajem prošle godine on je u Rimu sa Svetom stolicom potpisao Temeljni ugovor.

„Dijalog sa licima koja su isključena iz crkve nije moguć. Za Mitropoliju crnogorsko-primorsku prihvatljivo je jedino da sporazum sa državom propisuje isti obim prava kao i Temeljni ugovor”, rekao je za „Politiku” koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Velibor Džomić. „Država ne može određivati šta su crkva i verska zajednica i ne može se mešati u pitanje crkvenog ustrojstva, ali treba videti o kakvom se dijalogu radi.

Džomić kaže da se MCP zalaže za dijalog „jer je dijalog uvek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć”.

„Ne zbog toga što to ne želi neko od nas, nego zbog toga što su ta lica lišena kanonske mogućnosti da budu sveštenici i episkopi, bez obzira na to što ih neka politička instanca u Crnoj Gori priznaje kao nekakve sveštenike i vladare”, kazao nam je Džomić.

Prema njegovim rečima, vlada mora da vodi računa da „nijednim aktom ne naruši jednakost pravnog položaja crkava i verskih zajednica koje je dužna da štiti”, kao i da je MCP mnogo puta saopštila „da nije protiv ugovornog, ali jeste protiv selektivnog rešavanja odnosa”.

„Ono što je za Mitropoliju i SPC prihvatljivo jeste isti obim prava u odnosu na Temeljni ugovor koji je potpisan prošle godine u Vatikanu. To znači da su crkva i država nezavisne i potpuno autonomne u svojim nadležnostima, da su odvojene u pogledu svojih kompetencija, da sarađuju radi promovisanja opšteg dobra čoveka i društva, da se poštuje crkvena autonomija, kanonsko pravo i crkveni ustav, sa druge strane da se poštuje država Crna Gora sa svojim ustrojstvom, ustavom i zakonom”, kaže Džomić.

Novica Đurić

objavljeno: 01.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.