Lukšić za objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić za objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

PODGORICA -

Crnogorski premijer Igor Lukšić založio se danas da objedinjavanje Pravoslavne crkve u toj državi, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu.

Upitan kada će vlada Crne Gore potpisati ugovor sa Pravoslavnom crkvom, Lukšić je kazao da za to postoje dve opcije, s obzirom na podeljenost pravoslavne zajednice na pristalice Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Pokrenuti dijalog na temu objedinjavanja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Jedna opcija je da se razmotri mogućnost sklapanja dva ugovora i druga, koja je meni mnogo bliža, da se pravoslavna zajednica ne tretira kao podeljena, već da se pristupi dijalogu u cilju premoštavanja razlika i stvaranja uslova da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude objedinjena", kazao je Lukšić novinarima.

On je naveo da je pravoslavlje većinska religija u Crnoj Gori, a Ustavom knjaževine Crne Gore početkom prošlog veka bila je prepoznata kao državna religija.

"To je okvir u kome svi pravoslavci u Crnoj Gori treba , bez obzira da li su Crnogorci, Srbi ili neki drugi, nađu prostor za svoje verske potrebe", kazao je Lukšić.

Crnogorski premijer je dodao da, iz tog razloga, treba pokrenuti dijalog na temu objedinjavanja pravoslavne zajednice u Crnoj Gori.

"Mislim da ima prostora za taj dijalog. Što se tiče vlade i mene lično, mi ćemo uvek davati podršku jednom takvom procesu, ali odgovornost za dijalog treba da bude prepoznata od strane svih", rekao je Lukšić.

Džomić: Ista prava kao i Rimokatoličkoj crkvi

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić kazao je jutros da je za SPC jedino prihvatljiv ugovor sa Crnom Gorom, koji sadrži isti obim prava kao i sporazum koji je ta država ranije potpisala sa Rimokatoličkom crkvom.

On je poručio da nije moguć dijalog SPC sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Džomić je istakao da je dijalog uvek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć.

Crnogorski premijer i predsednik jevrejske zajednice Jaša Alfandari potpisali su danas u Podgorici ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade i jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Ugovorom je obuhvaćen položaj jevrejske zajednice u Crnoj Gori, odnosno tim dokumentom se otvara put za regulisanje imovinskih i pitanja iz oblasti obrazovanja.

Lukšić je novinarima, nakon potpisivanja ugovora, kazao da će sporazum sa jevrejskom zajednicom dodatno osnažiti odnose Crne Gore i Izraela.

Alfandari je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora prepoznala interes da reguliše položaj jevrejske zajednice, podsećajući i da je Crna Gora jedna od retkih evropskih država u kojoj u Drugom svetskom tratu nije došlo do holokausta.

Crnogorski premijer je juče sličan sporazum potpisao sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

Lukšić je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se reguliše odnos te zemlje sa Katoličkom crkvom.

Taj ugovor je, kako je tada saopšteno, predstavljao kontinuitet odnosa Crne Gore sa Svetom stolicom, s obzirom na konkordat koji je 1886. godine potpisala knjaževina Crne Gore sa Vatikanom, a kojim je regulisan status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Konkordat je prvi akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukšić za objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 31.Jan.2012

Crnogorski premijer Igor Lukšić založio se danas da objedinjavanje Pravoslavne crkve u toj državi, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu...Upitan kada će vlada Crne Gore potpisati ugovor sa Pravoslavnom crkvom, Lukšić je kazao da za to postoje dve opcije, s obzirom na podeljenost pravoslavne...

Nastavak na Blic...

Crnoj Gori preti bankrot

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2012

Ukoliko banke zatraže naplatu kreditnih zaduženja Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) za koje je garantovala Vlada Crne Gore, moglo bi se desiti da ovu državu pogodi finansijski haos, odnosno bankrot. Takvu mogućnost, koliko do juče, vlast je demantovala iako na to već deceniju ukazuje crnogorska...

Nastavak na Vesti-online.com...

Lukšić bi da objedini CPC i SPC

Izvor: B92, 31.Jan.2012

Podgorica -- Premijer Crne Gore Igor Lukšić izjavio da bi mogle "dijalogom da se premoste razlike i stvore uslovi da pravoslavna crkva bude objedinjena"...Crnogorska Vlada i Jevrejska zajednica potpisale su u Podgorici "ugovor o međusobnim odnosima", čime je nastavljen proces koji premijer Igor Lukšić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.