MASOVNI PROTESTI U BUDIMPEŠTI: Ulice zauzeli demonstranti! Marširalo više HILJADA nezadovoljnih građana (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2020, 23:18

MASOVNI PROTESTI U BUDIMPEŠTI: Ulice zauzeli demonstranti! Marširalo više HILJADA nezadovoljnih građana (FOTO/VIDEO)

Kretali su se ka kancelariji premijera Viktora Orbana

Više hiljada Mađara marširalo je danas ulicama Budimpešte ka kancelariji premijera Viktora Orbana u znak protesta zbog napada vlasti na slobodu medija.

Nešto ranije su tri urednika i više od 80 novinara portala "Indeks.hu" podneli ostavku zbog, kako navode, otvorenog pokušaja da se izvrši pritisak na tu stranicu nakon što je vlasnik odbio da na posao vrati glavnog i odgovornog urednika Šabolša Dula.

Otpuštanje Dula pojačalo je zabrinutost da Orbanova administracija pojačava napore za utišavanje kritičara.

Demonstration in #Budapest, #Hungary for #pressfreedom after most of Index's staff had resigned because editor-in-chief Szabolcs Dull was fired. pic.twitter.com/Aq9Mljw0iK

— Index.hu (@indexhu) July 24, 2020

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da se administracija suočava sa neistinitim optužbama o pretnji medijima.

- Kako da država interveniše pri odlukama medija koji je u privatnom vlasništvu - upitao je Sijarto na konferenciji za novinare tokom posete Portugaliji.

The peaceful #protest in #Budapest #Hungary is continuing. The march is heading to MP #Orbán’s office. #PressFreedom #Index pic.twitter.com/DZLvnD9SVq

— Lisa Erzsa Weil (@TheSonicNurse) July 24, 2020

Sredinom sedmice je predsednik fondacije u čijem je vlasništvu portal "Indeks.hu" Laslo Bodolaj rekao da Dul nije u stanju da kontroliše tenzije u redakciji što je dovelo do netrpeljivosti i pada prihoda.

On je istakao da politička nezavisnost portala nije ugrožena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.