MAKRON I SI ĐINPING NA SASTANKU U PEKINGU: Francuski predsednik pozvao kineskog lidera da URAZUMI RUSIJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2023, 14:18

MAKRON I SI ĐINPING NA SASTANKU U PEKINGU: Francuski predsednik pozvao kineskog lidera da "URAZUMI RUSIJU"

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu.

Kina je spremna da zajedno sa Francuskom pozove svetsku zajednicu da što pre obnovi mirovne pregovore između strana u ukrajinskoj krizi, izjavio je kineski predsednik Si Đinping nakon razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Pekingu. Makron je, sa svoje strane, pozvao Sija da "urazumi Rusiju".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Što se tiče ukrajinske krize, Kina će čvrsto težiti promovisanju mirovnog dijaloga i političkom rešavanju situacije. Kina je spremna da sarađuje sa Francuskom, pozivajući međunarodnu zajednicu da što pre obnovi mirovne pregovore, da u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN uzme u obzir legitimne bezbednosne interese svih strana, da traži političko rešavanje krize i gradi uravnoteženu, efikasnu i održivu strukturu evropske bezbednosti - rekao je Si Đinping, prenosi Kineska centralna televizija.

Ističe se da Kina i Francuska pozivaju svetsku zajednicu na racionalnost i uzdržanost u ukrajinskom pitanju kako bi se izbegle akcije koje bi pogoršale krizu ili dovele do toga da se ona otrgne kontroli.

Si Đinping je takođe apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli upotrebu nuklearnog oružja i napade na civilne nuklearne objekte u kontekstu ukrajinske krize.

- Kina je spremna da sarađuje sa Francuskom, pozivajući međunarodnu zajednicu da ispuni svečano obećanje da neće upotrebljavati nuklearno oružje i da neće voditi nuklearne ratove, da će se protiviti upotrebi biološkog i hemijskog oružja pod svim okolnostima, kao i oružanim napadima na nuklearne elektrane i druge civilne nuklearne objekte - rekao je kineski lider.

U tom kontekstu Makron je potvrdio da se Francuska protivi raspoređivanju nuklearnog oružja van teritorije zemlje koja ga poseduje.

- Francuska deli želju Kine o tome da nuklearno oružje treba da bude isključeno iz tog sukoba (u Ukrajini). To podrazumeva poštovanje međunarodnih sporazuma u toj sferi. Takođe, nuklearno oružje ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude raspoređeno van zemalja koje ga poseduju, posebno u Evropi - rekao je francuski lider.

Makron je pozvao Si Đinpinga da „urazumi Rusiju“ i doprinese pregovorima u Ukrajini.

Po rečima francuskog lidera, situacija u Ukrajini „zadala je udarac stabilnosti u svetu, stavila je tačku na višedecenijski mir u Evropi“.

- Govoriti o strateškom i obostrano korisnom partnerstvu znači govoriti o miru i stabilnosti u svetu. Mi smo tome posvećeni. Znam da ste vi posvećeni Povelji UN, striktnom poštovanju odgovarajućih dokumenata u nuklearnoj sferi, svemu što doprinosi miru i stabilnosti na planeti. Znam da mogu da računam na Vas u pogledu principa koja sam upravo naveo kako bi urazumili Rusiju i kako bi se svi doveli za pregovarački sto - istakao je Makron.

Makron boravi u poseti Kini od 5. do 8. aprila. Za to vreme će posetiti Peking i grad Guangdžou u južnoj kineskoj provinciji Guangdung. Kako se navodi, ovo je treći put da Makron posećuje Kinu kao predsednik Francuske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Si: Pucate sebi u nogu

Izvor: B92, 06.Apr.2023

Kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa Ursulom fon der Lajen odbacio je očekivanja da njegova zemlja pristane na kompromis i ustupke u vezi sa Tajvanom...On je istakao da svako ko tako razmišlja "puca sebi u nogu", preneo je Tass...Si je naglasio da je tajvansko pitanje u centru suštinskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.