Izvor: Blic, 29.Dec.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAJSTORI PREVARE Ove životinje su toliko pametne da naučnici nisu primetili NOVU VRSTU koja se krila ispred njihovog nosa

Od svih životinja koje se drže u akvarijumima širom sveta, jedna se uvek izdvaja. Meduze, ajkule, riba klovn – sve su one lepe i impresivne, ali samo jedno stvorenje prati sve šta se događa oko njega, posmatra prolaznike i procenjuje situaciju, piše “Kvarc”.

Jasno je na prvi pogled da je džinovska pacifička hobotnica svesna da je zatočena. Kad odluče da se pojave pred posetiocima – a inače i nisu baš među najpopularnijim stanovnicima akvarijuma – one ne plivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosto okolo radeći ono što hobotnice inače rade, već izvedu čitavu tačku. Potom nestanu, daleko od radoznalih očiju turista.

Džinovska pacifička hobotnica je majstor prevare. Ona glumi, kamuflira se i nestaje u naizgled neverovatno malim pukotinama. Da li onda iznenađuje što toliko malo znamo o ovim životinjama?

U stvari, toliko malo znamo o džinovskoj pacifičkoj hobotnici da se ispostavilo da su čitavo vreme u pitanju dve vrste hobotnice. Istraživači Univerziteta Aljaska Pacifik otkrili su nedavno da je izvestan broj džinovskih pacifičkih hobotnica u stvari nabrane džinovske pacifičke hobotnice.

Nova vrsta krila se svima ispred nosa.

Možda je to bila namerna varka hobotnice, a ne omaška ljudskih istraživačkih veština.

Tokom istraživanja 2012-2013, biolozi Dejvid Šil i Nejtan Holenbek sakupili su 21 primerak žive hobotnice, od kojih su 14 bile džinovske pacifičke, ali se sedam primeraka nekako razlikovalo. Imale su nabore na svojim plaštovima, drugačije izraštaje i dve bele tačke na prednjoj strani glavi, dok obične imaju samo jednu.

Naučnici su uzeli uzorke epitalnih ćelija. Ispostavilo se da su ovih sedam i genetski drugačije od džinvoske pacifičke hobotnice.

Do sada je nova vrsta primećena samo u vodama od Džuna do Beringovog mora. Radi poređenja njihovi genetski rođaci viđaju se svuda u severnom Pacifiku, duž zapadne obale SAD do Aljaske, i preko mora do obale Japana, naveo je “Kvarc”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.