Lula nastavio priznavanje urođeničkih teritorija u Amazoniji nakon prekida za vreme Bolsonara

Izvor: Beta, 28.Apr.2023, 19:14

Lula nastavio priznavanje urođeničkih teritorija u Amazoniji nakon prekida za vreme Bolsonara

Predsednik Brazila Injacio Lula da Silva odobrio je danas zvanično priznanje gotovo 1.300 kvadratnih kilometara urođeničke zemlje, čime je ispunio predizborno obećanje i zaštitio delove amazonske prašume od komercijalne eksploatacije.Lula je priznao šest starosedelačkih oblasti, a dve najveće su u Amazonu, najvećoj tropskoj šumi na svetu i važnim činiocem upijanja ugljendioksida koji ublažava klimatske promene.Ova zemlja ostaje pod jurisdikcijom federalne vlade, ali Lulinim priznanjem se starosedelačkim plemenima garantuje pravo na njeno korišćenje u tradicionalnom stilu.Rudarstvo na tim područjima je zabranjeno, dok je za komercijalnu poljoprivredu i seču šume potrebna posebna dozvola.Posebno je zabranjeno ljudima koji nisu starosedelačkog porekla da se na ovim područjima upuštaju u bilo kakve ekonomske aktivnosti.Lulina odluka pozdravljena je u Pokretu starosedelaca, ali bilo je i gunđanja zbog ograničenosti njenog opsega. U januaru je, naime, obećano da će biti formirano 14 novih starosedelačkih teritorija za kratko vreme.Najveća nova oblast se nalazi u državi Amazona. Unejusi teritorija, koja pripada narodu Nadob, proširena je za oko 37 odsto, i nalazi se u zabačenoj oblasti. Od glavnog sela do najbližeg grada mora se putovati četiri dana motornim čemcem male snage, što je najčešće prevozno sredstvo u toj oblasti.Demarkacija starosedelačkih oblasti bila je zaustavljena 2018. godine, kada je desničarski predsednik države ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lula nastavio priznavanje urođeničkih teritorija u Amazoniji nakon prekida za vreme Bolsonara

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2023

Predsednik Brazila Injacio Lula da Silva odobrio je danas zvanično priznanje gotovo 1.300 kvadratnih kilometara urođeničke zemlje, čime je ispunio predizborno obećanje i zaštitio delove amazonske prašume od komercijalne eksploatacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.