Lukšić: Za Crnu Goru je Sutorina završena priča

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: Za Crnu Goru je Sutorina završena priča

PODGORICA - Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić smatra da je pitanje Sutorine, odnosno granice sa Bosnom i Hercegovinom uspješno okončano i podsjeća danas u Podgorici da su eksperti završili posao i da crnogorska strana očekuje da se ugovor potpiše, prenose mediji u Crnoj Gori.

Lukšić je dodao da crnogorski predstavnici razgovaraju s predstavnicima vlasti u BiH i da nema osnova ni razloga da se takav ugovor preispituje.

"Smatram da je posao doveden do kraja", jasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je Lukšić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je zadužio Ustavnopravnu komisiju da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će zastupnici zauzeti konačan stav o prijedlogu rezolucije o primorskoj prevlaci kod Herceg Novog.

Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu PS BiH Denis Bećirović prethodno je podnio predlog rezolucije o Sutorini, kojom je tražio da to zakonodavno tijelo "neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim" ocijeni prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdio je Savjet ministra BiH početkom novembra 2014, a prema njemu bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH da trajno ostane u sastavu Crne Gore.

Inače, zbog pitanja Sutorine crnogorski predsjednik Filip Vujanović je danas odlučio da odloži potpisivanje ukaza Milanu Lakiću o postavljenju za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Iz Vujanovićevog kabineta je saopšteno da je on o svojoj odluci, donijetoj nakon razgovora sa predsjednicima vlade i parlamenta Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem, obavijestio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji mu je predložio da razgovara sa članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

U telefonskom razgovoru sa Izetbegovićem predsjednik Crne Gore je, kako se navodi, saznao da on sada nije spreman da svojim pozitivnim stavom doprinese okončanju procedure potpisivanja Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH.

Vujanović je, u ime Crne Gore, saopštio stav o definitivnosti državne granice Crne Gore i BiH, čija je granična linija samo demarkirana ugovorom koji je počeo da se priprema u oktobru 2008, a u svim detaljima je usaglašen u maju 2014. i parafiran od predstavnika Crne Gore i tri predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH.

Vlada Crne Gore je nakon toga dala saglasnost na taj govor, 12. juna 2014, a Savjet ministra BiH 6. novembra.

"Dakle, za Crnu Goru je ovo definitivno završeno pitanje i u okviru njenih organa Crna Gora ga više neće otvarati", navedeno je u saopštenju iz kabineta Vujanovića.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.