Lukrecija Bordžija − sredstvo političkih spletki svoje porodice

Izvor: Studnel.com, 18.Apr.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukrecija Bordžija − sredstvo političkih spletki svoje porodice

Lukrecija je bila izuzetno lepa i obrazovana. Po naređenju oca odvojena je od majke i data na čuvanje očevoj rođaci Adrijani Mili, koja joj je obezbedila solidno obrazovanje. Od ranog detinjstva učila je latinski, bavila se muzikom i slikanjem na porcelanu. Pripadala je jednoj od najomraženijih porodica u istoriji, sa kojom se povezuju strašni zločini, uključujući i Lukrecijin incest sa bratom Čezarom i svojim ocem. Bordžije su bile nadaleko poznate po >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << surovosti u borbi za moć, ali se dovodi u pitanje da li Lukrecija zaslužuje ružnu reputaciju koja je vekovima prati ili je samo bila sredstvo kojim su se služili njen otac i brat.
Kada je imala 12 godina Lukrecija je udata za Đovanija Sforcu, vladara Pezara, udovca u godinama. Njihovom venčanju je prisustvovalo pola Rima, a mladoženja je jedva čekao da u vojvodstvo od Pezara odvede svoju mladu. Međutim, papi je bilo teško da se odvoji od ćerke, pa je rešio da raskine veridbu. Pošto Sforca nije hteo da se sa time pomiri, Lukrecijin otac i brat su rešili da ga uklone. Lukrecija je spasila život Đovaniju jer je preko glasnika obavestila muža šta mu spremaju njen otac i brat. I pored toga, Bordžije su uspele da rasture njihov brak. Rekli su da je Sforca impotentan i da je njegova mlada žena i dalje devica. Sforca se zakleo da će se osvetiti Bordžijama, ali je njihova moć bila toliko jaka da je na kraju morao da potpiše priznanje da je impotentan i da napusti Rim.

Foto: www.wikipedia.org
Bordžije su shvatile da će Lukreciju mnogo bolje iskoristiti ako je udaju za potomka Aragona. Ona se u međuvremenu povukla u manastir kako bi sačuvala svoj ugled. Uskoro su se Rimom proširile priče da je Lukrecija trudna i da je njen ljubavnik Pedro Kalderon Peroto. Čezare Bordžija je Perota zatvorio, a ubrzo nakon toga su mu našli telo u Tibru. Tada se saznalo da je dete koje je Lukrecija nosila plod incesta i da je otac, zapravo, Čezare. Dete je nazvano Đovani i kasnije je proglašeno vojvodom od Napija, a njegovo poreklo je ostalo obavijeno misterijom.
Treći Lukrecijin brak je takođe bio proizvod političkih spletki njene porodice. Udali su je za Alfonsa, sina vojvode od Ferare. I dalje je bila predmet ogovaranja i spletki, a mnogi su je povezivali sa pesnikom Pjetrom Bembom, jer se verovalo da je njegova inspiracija zapravo Lukrecija.
Lukrecija je veliki deo svog života provela u Ferari. Imala je dosta dece, a umrla je 15. jula 1519, posle jednog preranog porođaja, kada je dobila groznicu i umrla u 39. godini.
Izvori: dnevno.rs, srbijadanas.comnovosti.rs

lukrecija bordzijana danasnji danbordzijepapatrovanjebiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.