Lukač: MUP Srpske će se boriti protiv svih vidova terorizma

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukač: MUP Srpske će se boriti protiv svih vidova terorizma

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će se MUP Srpske boriti protiv svih vidova terorizma i pozivanja na terorističke akte u BiH, pa i ako to bude posredstvom veb portala.

Nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, Lukač je naveo da je na sastanku najviše govora bilo o uspostavljanju i funkcionisanju udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma u BiH.

"Uvjeren sam da ćemo ubrzo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << organizaciji ministra bezbjednosti BiH imati jedan zajednički sastanak poput onoga koji smo nedavno imali u Banjaluci, gdje ćemo razgovarati na koji način ćemo staviti u funkciju udarnu i operativnu grupu i na koji način ćemo na najveći mogući nivo podići rad operativne grupe u BiH za borbu protiv terorizma", istakao je on.

Lukač je naveo da će formiranje operativne grupe za borbu protiv terorizma na nivou BiH umnogome doprinijeti borbi protiv tih krivičnih djela.

Na pitanje novinara da prokomentariše informaciju da je izvjesni Boris Dodik iz Udruženja "Crna ruka" danas na svom fejsbuk profilu pozvao na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ostalih visokih političara iz Srpske, ponudivši da će odmah po obavljenom poslu za tu vrstu usluge isplatiti pozamašnu svotu novca, Lukač je rekao da pozivanje drugih lica na neke radikalne metode i izvršenje krivičnih djela, odnosno podstrekavanje predstavlja krivično djelo.

On je dodao da će svako lice koje to radi po Krivičnom zakonu Republike Srpske i BiH biti procesuirano.

Lukač je rekao da će MUP Republike Srpske procesuirati i krivična djela prijetnja novinarima smrću na internet forumima.

"Policija mora procesuirati svakoga ko podstrekava drugog na izvršenje krivičnog djela ili sam priprema izvršenje nekog krivičnog djela", zaključio je Lukač.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da terorizam postaje problem u BiH te da sami to moramo priznati i nakon analize naći odgovore za borbu protiv terorizma.

"Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam. Ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca, pa i terorista ugrožava sigurnost građana u BiH", naveo je Mektić.

Nakon sastanka s Lukačem, rekao je da je bilo riječi kako unaprijediti borbu protiv terorizma i putem udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja će morati uskoro biti stavljena u funkciju.

Mektić tvrdi da to što preduzimaju policijske i tužilačke strukture u borbi protiv terorizma jeste bitna, ali, kako je rekao, u određenom smislu i zakašnjela faza.

"Imamo konkretno krivično djelo terorizma i s bezbjednosno-tužilačkog aspekta ćemo preduzimati mjere i formirati operativnu, udarnu policijsku grupu za borbu protiv terorizma, koja će zajedno s tužiocima svaki dan u sedmici samo raditi na tom pitanju", naveo je on.

Ministar bezbjednosti BiH ističe da se u BiH moraju ponuditi rješenja na deradikalizaciji, te da je razgovarano o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma.

"Moraćemo 'silaziti' u lokalne zajednice i u njima djelovati. Moraćemo vidjeti i šta je uloga vjerskih zajednica u BiH o tom pitanju i šta treba da rade, ali i medija", rekao je Mektić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Od prijetnji ubistvom do orgijanja po jahtama (Video)

Izvor: BanjalukaLive.com, 25.Maj.2015

Na Fejsbuk profilu izvjesnog Borisa Dodika iz Berlina otvoreno se poziva na likvidaciju političara u Srpskoj. Dodik nudi 100 hiljada evra za likvidaciju Milorada Dodika. Po obavljenom poslu, kako piše, daje i 20 hiljada za likvidaciju Mladena Bosića i Ognjena Tadića i deset hiljada evra za ubistvo...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.