Dragan Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca ugrožava sigurnost građana BiH

Izvor: Cafe.ba, 25.Maj.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca ugrožava sigurnost građana BiH

- Mektić se sastao sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a glavna tema sastanka bilo je uspostavljanje i funkcionisanje udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma

BANJALUKA (AA) - Terorizam definitivno postaje problem u Bosni i Hercegovini (BiH). Već sam ranije rekao da imamo ideologiju koja podržava, podstrekava pa i finansira terorizam i mi ne možemo dozvoliti da šaka prevaranata i kriminalaca, terorista ugrožava sigurnost građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << BiH, izjavio je danas u Banjaluci Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

On se sastao sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a glavna tema sastanka bilo je uspostavljanje i funkcionisanje udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma.

"Vjerovatno ćemo vrlo brzo imati zajednički sastanak u organizaciji ministra bezbjednosti gdje ćemo razgovarati na koji način ćemo staviti u funkciju udarnu grupu, a nakon toga i operativnu grupu. U svakom slučaju nastavićemo borbu protiv terorizma i pozivanja na terorizam", kazao je Lukač.

Mektić je istakao da je bitno ono što preduzimaju policijske i tužilačke organizacije na borbi protiv terorizma, ali da je to možda i zakašnjela faza.

"Udarna i operativna grupa će zajedno sa tužiocima svaki dan raditi na pitanju i problemima terorizma. Razgovarali su i o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma. Moramo naći način pokretanja deradikalizacije nasilnih i ekstremnih pokreta u BiH, na nivou lokalnih zajednica. Provjeriti ulogu vjerskih organizacija i medija, da li se dovoljno bave deradikalizacijom ili su bitnije senzacionalističke vijesti", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima bezbjednosno i sa tužilačkog aspekta postoji kompletna vizija kako bi trebalo djelovati efikasnije i odgovoriti na sve eventualne pokušaje terorizma u smislu da kad postoji informacija da neko zagovara, podstrekava ili želi da izvrši terorističko djelo, da ga od tog momenta dovedu do procesuiranja, a nakon toga i do osuđujuće presude.

"Državljani BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, predstavljaju ozbiljan problem kada se vrate u BiH", dodao je Mektić.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mektić: Terorizam postaje problem u BiH

Izvor: RTS, 25.Maj.2015

Imamo ideologiju koja podstrekava i finansira terorizam, ali ne možemo dozvoliti da šaka kriminalaca ugrožava bezbednost građana u BiH, kaže ministar bezebdnosti Dragam Mektić. . Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.