Luka bi morala da plati naknadu

Izvor: B92, Beta, 29.Nov.2009, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Luka" bi morala da plati naknadu

Beograd -- Beogradske vlasti tvrde da se promenom namene zemljišta uz desnu obalu Dunava nije izašlo u susret vlasnicima "Luke Beograd".

Transformacija zaleđa dunavskog priobalja u blizini "Luke Beograd", 85 hektara od marine Dorćol do Višnjičke ulice, iz pretežno industrijske zone u gradski centar, izazvala je brojne polemike ne samo u gradskom parlamentu gde su odbornici izglasali izmene i dopune Generalnog plana već i u javnosti, piše "Politika".

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opozicije optužili su gradsku vlast da je izmenama Generalnog plana omogućila Miroslavu Miškoviću, vlasniku kompanije ”Delta”, da na lokaciji luke gradi stanove.

Tako se u javnosti postavilo pitanje da li izrada plana detaljne regulacije, koji će obuhvatiti urbane blokove Dorćola, šteti gradu budući da spor između njega i ”Luke Beograd” oko prava korišćenja oko 200 hektara ni posle tri godine nije okončan.

Gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić, međutim, smatra da odluka o izmenama planskog dokumenta ne zadire u imovinsko-pravne odnose na zemljištu niti ona ima uticaj na zahtev za uknjižbu grada.

"Pozicija grada, kao nosioca prava korišćenja (svojine) na zemljištu na području 'Luke Beograd’ nije ni na koji način ugrožena izmenama Generalnog plana. Zato što on samo reguliše za šta se zemljište može koristiti, ali ne i čije je”, objašnjava Sekulić.

"Postupci koje smo pokrenuli, i od kojih nećemo odustati, ali i nova zakonska regulativa, u značajnoj meri onemogućavaju zloupotrebe gradske imovine. Izmene Generalnog plana nisu u suprotnosti sa našim dosadašnjim aktivnostima”, poručuje on.

Sekulić podseća da je grad poslednjom odlukom suda upisan kao korisnik 117 hektara i priprema se da to učini za još 74 hektara.

On dodaje da gradski budžet neće biti oštećen zato što će se 50 odsto novca ostvarenog po osnovu konverzije prava korišćenja zermljišta u pravo svojine nad zemljištem, sliti u gradsku kasu, a druga polovina u fond za restituciju.

Koliko bi novca preduzeće ”Luka Beograd” moralo da izdvoji za konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo privatne svojine nije poznato jer Ministarstvo životne sredine još nije donelo pravilnik

Pre nego što bi započela gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na zemljištu između marine Dorćol i Pančevačkog mosta, preduzeće ”Luka Beograd” moralo bi da plati naknadu.

Na to ga obavezuje novi zakon o planiranju i izgradnji koji omogućava da se pravo korišćenja zemljišta konvertuje u pravo privatne svojine plaćanjem razlike između njegove sadašnje tržišne cene i iznosa kojim su pazarili pravo korišćenja.

Tijana Munišić, direktorka sektora za pi-ar i komunikacije ”Luke Beograd”, kaže da u tom preduzeću još nisu doneli konačnu odluku hoće li iskoristiti tu mogućnost i upustiti se u realizaciju ”grada na vodi”, projekta koji predviđa ukupno 2,5 miliona kvadratnih metara na desnoj obali Dunava.

"Mi smo spremni za gradnju prve faze 'grada na vodi’ i planiramo da započnemo radove posle stabilizovanja prilika na tržištu nekretnina. Pre toga treba da se plati i naknada za konverziju koja u drugim zemljama ne postoji”, kaže ona.

"Ne znamo da li ćemo iskoristiti tu zakonsku mogućnost, jer ako cena bude visoka uz ionako previsoke naknade za građevinsko zemljište, ne samo mi nego niko neće imati interesa da gradi. To znači da ćemo započeti realizaciju projekta jedino ako budemo imali ekonomski interes”, navodi Munišićeva.

Podsetimo, emisija "Insajder" TV B92, u serijalu "Službena (zlo)upotreba", bavila pitanjem zemljišta Luke Beograd, Ade Huje i odluka koje su gradske vlasti donosile tim povodom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.