Loša naplata koči privredu

Izvor: RTS, 02.Nov.2012, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša naplata koči privredu

Privrednicima u Srbiji posao otežava administracija, nemaju novca i urađeno ne mogu da naplate. Rezultati ankete koji je sproveo Ju-Es Ejd, pokazuju iste odgovore kao pre godinu dana - manjak kapitala, visoki porezi na zarade, inflacija i kurs, previše procedura i propisa. U međuveremenu, država ukinula 138 nameta.

Srpske privrednike najviše muči to što nemaju novca, a urađeno ne mogu da naplate. Kažu da im posao otežavaju državna administracija, sudovi, propisi. Anketa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju je među hiljadu preduzeća sprovela američka agencija za razvoj Ju-Es-Ejd, pokazala je da su danas manji optimisti nego pre godinu dana.

Nakon godinu dana, hiljadu preduzeća ima iste odgovore. Nedostaje im kapital, smetaju im visoki porezi na zarade, inflacija i kurs, previše procedura i propisa.

Više od 80 odsto preduzetnika kaže da je moralo da otpusti radnike, a novo zapošljavanje ne očekuju. Anketa je urađena u septembru, pre nego što je Vlada ukinula 138 raznih nameta, podsećaju iz resornog ministarstva. Iz Vlade poručuju da će raditi na popravljanju uslova za rad, a cilj im je što manja uloga države u privredi.

Džo Luter iz projekta Ju-Es Ejda za bolje uslove poslovanja kaže da, uz reforme koje je Vlada sprovela i najavila, očekuju da će doći do poboljšanja.

"Ima napretka u radu inspekcija. Iako su građevinske dozvole i dalje veliki problem i tu je došlo do napretka", kaže Luter, precizirajući da se dozvola čeka 18 meseci i dana dana, a pre godinu dana čekalo se 19 i po meseci.

Ključna razlika u odnosu na prošlu godinu, jeste da se istopio optimizam privrednika. Prošlog septembra polovina je očekivala da će više zarađivati, a ove godine na to računa svega 30 odsto ispitanih.

U proteklih 12 meseci, više od 80 odsto preduzeća otpuštalo je radnike. Manje od petine preduzetnika se nada da će zapošljavati.

Državni sekretar u ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić kaže da ne možemo očekivati veliki optimizam građana u vreme kada su svi, pa i Srbija u krizi. "Ali verujem da smo onim što smo uradili u prvih sto dana okrenutli negativni trend događaja i da ćemo imati bolje rezultate", uveren je Senić.

Kori Udovički iz Centra za visoke ekonomske studije kaže da ne možemo da izbegnemo svetske trendove. "Ekonomija je kao povezani sudovi. Srbija je zemlja velikog potecijala i mnogo bolja vlast mogla bi da podigne poslovanje i potimizam na viši nivo", kaže Udovički.

Amerikanci nam nude pomoć i ponavljaju da je pravi put Srbije ka Evropskoj Uniji.

"Smatramo da su reforme nepohodne, ušli vi u Evropsku uniju ili ne, ali put ka Uniji može da ubrza taj proces. Kada se rešite korupcije, uslovi za poslovanje biće povoljniji", kaže ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Tu ima pomaka - privrednici kažu da su se u proteklih godinu dana ređe sretali s korupcijom, izuzev u javnim nabavkama. Gotovo 80 odsto njih smatra da se tu odluke donose na osnovu ličnih i političkih veza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.