Lopovi ugrožavaju elektrosistem

Izvor: RTS, 04.Sep.2013, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi ugrožavaju elektrosistem

Krađe na dalekovodima ugrožavaju energetski sistem, upozorava Elektromreža Srbije, čije ekipe su upravo otkrile da je jedan stub dalekovoda prema Pančevu pripremljen da bude ukraden.

Elektromreža Srbije (EMS) saopštava da je prilikom remonta dalekovoda napona 440 volti između Beograda i Pančeva otkriveno da je deo jednog od stubova, kod Starčeva, bio - pripremljen za krađu.

Ekipa EMS-a je utvrdila da je iskrivljen anker stuba, skinuta čaura i oslobođene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su zatege, čime je stabilnost stuba narušena i ugrožen delekovod, kao i elektroenergetski sistem.

Iz EMS ističu da je situacija alarmantna s obzirom na to da je pre dva meseca, 3. jula, u neposrednoj blizini tog dalekovoda zbog krađe ankera pao stub 220-kilovoltnog dalekovoda koji povezuje trafostanicu "Beograd 8" i trafostanicu u Petrohemiji.

Krađa ankera visokonaponskog stuba, osim što je ugrozila rad Naftne industrije Srbije, Petrohemija i EMSD-a, izazvala je i direktnu materijalnu štetu od devet miliona dinara, koliko su koštali popravka i materijal.

U Elektromreži Srbije je prošle godine zabeležena dvostruko veća šteta usled krađa energetske opreme nego 2011. godine.

"Kradu se čelični ankeri, bakarna uzemljenja i dijagonale na subovima, aluminijski kablovi, bakarna užad, i druga oprema. Ukradena energetska oprema najčešće se prodaje kao sekundarna sirovina za nekoliko hiljada dinara, a šteta koju lopovi izazovu na energetskim objektima je višemilionska", kažu u EMS-u.

Navodi se i da EMS preduzima sve raspoložive mere da spreči krađe i da su dalekovodne ekipe preduzeća stalno na terenu, ali je praktično nemoguće kontrolisati 10.000 kilometara mreže. 

Kako se dodaje u saopštenju, i kada počinioci budu uhvaćeni u krađi energetske opreme, zakonom je predviđeno da se to tretira samo kao obična krađa, pa značajnih sankcija gotovo da nema.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oštećen dalekovodni stub kod Pančeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2013

U selu Starčevo kod Pančeva ponovo je, zbog pokušaja krađe, oštećen dalekovodni stub i time ugrožen dalekovod i elektroenergetski sistem, saopštila je Elektromreža Srbije (EMS).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

EMS: Zbog krađa ankera dalekovoda preti katastrofa

Izvor: Blic, 04.Sep.2013

Ekipa Elektromreže Srbije (EMS) danas je tokom redovnog remonta između trafostanica Beograd 8 i Pančevo 2, u blizini Starčeva, pronašla iskrivljen anker stuba dalekovoda, što ukazuje da je pripremljen za krađu, čime je ugrožen dalekovod i elektroenergetski sistem, uz mogućnost ekološke katastrofe,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.