EMS: Zbog krađa ankera dalekovoda preti katastrofa

Izvor: Blic, 04.Sep.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EMS: Zbog krađa ankera dalekovoda preti katastrofa

Ekipa Elektromreže Srbije (EMS) danas je tokom redovnog remonta između trafostanica Beograd 8 i Pančevo 2, u blizini Starčeva, pronašla iskrivljen anker stuba dalekovoda, što ukazuje da je pripremljen za krađu, čime je ugrožen dalekovod i elektroenergetski sistem, uz mogućnost ekološke katastrofe, upozorava EMS.

Situacija je alarmantna s obzirom na događaj od pre dva mesaca, kad je u neposrednoj blizini tog dalekovoda, zbog krađe ankera pao stub na 220 kilovoltnom dalekovodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji povezuje Trafostanicu Beograd 8 i trafostanicu u Hemijskoj industriji (HIP) u Pančevu, saopštila je danas EMS.

Krađa ankera visokonaponskog stuba, osim što je ugrozila rad tri značajne srpske firme – NIS, HIP i EMS, izazvala je i direktnu materijalnu štetu, jer su popravka i materijal koštali EMS devet miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Kako se ukazuje, načinjena je ogromna šteta zbog nekoliko hiljada dinara koje se zarade preprodajom ukradenih delova.

U EMS je prošle godine zabeležena dvostruko veća šteta usled krađa energetske opreme nego 2011. godine, naglašava se u saopštenju.

Kradu se čelični ankeri, bakarna uzemljenja i dijagonale na subovima, aluminijski kablovi, bakarna užad, i druga oprema. Ukradena energetska oprema najčešće se prodaje kao sekundarna sirovina za nekoliko hiljada dinara, a šteta koju lopovi izazovu na energetskim objektima je višemilionska, upozorava EMS.

Ekipe EMS, koja preduzima sve raspoložive mere da spreči krađe, su stalno na terenu, ali je praktično nemoguće kontrolisati 10.000 kilometara mreže, koja je u nadležnosti te kompanije.

Kad počinioci budu uhvaćeni u krađi energetske opreme, zakonom je predviđeno da se to tretira kao obična krađa i značajnih kazni gotovo da nema, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog krađa ankera dalekovoda preti ekološka katastrofa!

Izvor: Telegraf.rs, 04.Sep.2013

Ekipe EMS otkrile iskrivljen anker dalekovoda koji su lopovi pripremili da ukradu. Zbog par hiljada zarade odnose energetsku opremu i tako ugrožavaju elektroenergetski sistem

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.