Lončar: Za godinu dana,upotreba antibiotika smanjena za 18%

Izvor: Večernje novosti, 17.Nov.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Za godinu dana,upotreba antibiotika smanjena za 18%

Ukupna potrošnja antibiotika u Srbiji je smanjena za 18 odsto za godinu dana, a smanjena je i rezistencija na te lekove, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar Ukupna potrošnja antibiotika u Srbiji je smanjena za 18 odsto za godinu dana, a smanjena je i rezistencija na te lekove, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. "To je bio i ostaje naš najveći problem, i dalje smo među onima koji troše najviše antibiotika, ali sad kad smo krenuli da smanjujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << upotrebu biće lakše da dopremo do svesti ljudi", rekao je Lončar novinarima na konferenciji povodom obeležavanja Svetske nedelje svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravtsvene organizacije. Podaci koje je resorni ministar izneo su podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije u kojima, kako je naveo, stoji i to da je rezistencija na antibiotike u Srbiji takođe smanjena. Pročitajte još: Antibiotici najpropisivaniji lekovi za decu u Srbiji Lončar je apelovao na građane da ne koriste antibiotike bez preporuke lekara i dokaza da su im zaista potrebni, a na one koji ih prodaju, da to ne rade bez obaveznog recepta. V.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović istakla je da je ovo ­deseta evropska Nedelja o racionalnoj upotrebi antibiotika i rezistenciji na njih. Jovanović je istakla da će zdravstveni sistem Srbije u narendom periodu kroz akcioni plan i posebno formirane radne grupe raditi na edukaciji i intezivnijem praćenju antimikrobne rezistencije. Pročitajte još: Na antibiotik prvo reaguje stomak Šef Kancelarije SZO u Beogradu Zofija Pusztai rekla je da je rezistencija na antibiotike jedan od najveći problema u svetu koji može pogoditi bilo koga i bilo gde. Svetska nedelja svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravtsvene organizacije ove nedelje se obeležava širom Evrope i usmerena je na zdravstvene radnike i kreatore politika kako mogu sprečiti izbijanje infekcija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Veliki napredak: Smanjena ukupna potrošnja antibiotika u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2017

Posledica niza aktivnosti..Ukupna potrošnja antibiotika u Srbiji u 2016. godini, premа zvаničnim podаcimа Agencije zа lekove i medicinskа sredstvа Srbije, smаnjena je za 18 odsto, istаkаo je ministаr zdrаvljа Zlаtibor Lončаr. Takođe, dok se kod nekih bakterija beleži porast rezistencije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.