Pijemo 18 odsto manje antibiotika

B. RADIVOJEVIĆ

17. 11. 2017. u 13:26

Smanjena upotreba antibakterijskih lekova, ali smo u poređenju sa ostalim zemljama Evrope još na veoma visokom mestu po potrošnji

Пијемо 18 одсто мање антибиотика

Ministar Zlatibor Lončar sa predstavnicom SZO Sofijom Pustai

U SRBIJI je 2016. smanjenja upotreba antibiotika za 18 odsto, ali smo u poređenju sa ostalim zemljama Evrope još na veoma visokom mestu po potrošnji te grupe lekova. Svaka nepotrebno potrošena kutija antibiotika povećava i pojedinačni, i globalni rizik, od toga da bakterije postaju sve otpornije na ove lekove, a medicina gubi moćno oružje protiv bakterijskih infekcija. To je, zapravo, i zajednički imenitelj svih apela stručnjaka u ovoj sedmici, koja se obeležava kao Svetska nedelja svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika.

Ministarstvo zdravlja, u saradnji s ekspertskim timom, od novembra 2015. radi na racionalizaciji upotrebe antibiotika.

- Dobro je što je smanjena i rezistencija na antibiotike - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na stručnom skupu o antibioticima.

Iako je početkom decenije uvodeno pravilo da se antibiotici i u privatnim apotekama mogu prodavati isključivo uz recept, ministar Lončar rekao je u petak da ljudi gledaju na sve načine da dođu do njih, da ih imaju u rezervi kod kuće.


KORISTIMO MNOGO VIŠE OD EVROPE

Studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše čak pet puta više nego u EU. Stručnjaci su izračunali da smo u protekolom periodu trošili od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, dok je u skandinavskim i zemljama centralne Evrope, potrošnja između 200 i 300 doza.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

pop

17.11.2017. 21:33

Mnogi nezaposleni nemaju zdravstvene knjižice, ne mogu kod lekara a antibiotik ne mogu da kupe, mora na recept. Jednostavno objašnjenje za smanjenje korišćenja antibiotika. Nedostaju podaci koliko ih je preminulo zbog nelečenja

Rastko

19.11.2017. 12:01

Zato sto nas ima 20% manje nego lani a mi ostali ne mozemo da zadrzimo korak u potrosnji u odnosu na silnu proizvodnju antibiotika !