Ljubav na prvi pogled

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav na prvi pogled

Da je desetoro zlatne srpske omladine iz Toronta, predvođenih članovima anonimne mostarske porodice, na radu u Kanadi, moglo da prisustvuje završnici svoje humane akcije u otadžbini, rekli bi samo "konac delo krasi". Bilo bi im toplo oko srca, gledajući četvoro mališana: Nedeljka, Božanu, Branimira i Aleksandra Ilića iz Dubravica kod Bratunca kako se raduju kravici, čija su sredstva od 1.100 dolara obezbedili njihovi vršnjaci iz dijaspore.

Umesto njih, sreći četvoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dece, ostalih i bez oca i bez majke, prisustvovali su reporteri "Vesti". Dočekali su nas u svom lepom selu svi, na čelu sa stricem starateljem Milovanom, sem 17-godišnjeg Nedeljka, koji je trenutno na jednoj građevini u Beogradu. Radi kako bi obezbedio sredstva braći i sestri, istim žarom kao što se odrekao i školovanja da bi pomagao mlađima. A na licima prisutnih, širok osmeh, od uveta do uveta.

- Čim smo je ugledali na kapiji, zaljubili smo se u tu kravicu. Jedino što smo mlađi brat i ja za to da se zove Milava, a starijoj braći se više sviđa ime Šarulja. Mogu da vam pokažem kako se mazimo i pričamo s njom - stidljivo priča Božana Ilić (14) vodeći nas do štale. Božana je naučila da muze, tako da svako jutro na stolu ima i toplog mleka. Kako je prošle nedelje završila osnovnu školu, tako će ovog leta imati i više vremena da bi naučila da siri. - E, tada treba da dođete, da probate moj sir i kajmak - veli ova devojčica, koja je zadužena za ženske poslove u kući.

Strogim pogledom i sa malo reči, stric Milovan prati da sve bude pod konac. U nevelikoj, novoj kući u koju su Ilići uselili 18. oktobra prošle godine, zahvaljujući akciji građana Srpske i dijasporaca, najmlađa braća imaju svoju, a sestra Božana i Nedeljko posebne sobe. Posteljina na krevetima "vojnički zategnuta", sve je čisto i sve liči na dane kada su o njima brinuli roditelji. A kada mališani izađu u dvorište, pored igre padne i poneka "radna akcija".

Za životinje se brine 14-godišnji Branimir. Ide mu. Voli ih i one vole njega. "Ustanem u cik zore, oko pet sati, i prvo odem da nahranim Šarulju, dam joj vode. Onda pređem na svinje, pa na koze, i na kraju na kokoške i ćurke. Kada sve završim, ima taman toliko vremena da se obučem i sačekam autobus za školu - priča ovaj dečak, koga je život naučio da prerano odraste. A, najmlađi Ilić, šestogodišnji Aleksandar, vredno upija znanje svoje starije braće i sestre, pomaže koliko dečje ručice mogu da izdrže, ali mu je ipak najveće zadovoljstvo da se pomazi sa Džekijem, njihovom crnom kucom.

U novoj trpezariji Ilića sve je - cakum-pakum, pod konac. Na frižideru je i veliki LCD televizor, ali se mesecima ne koristi. "Televizor je ispravan, ali čovek koji je obećao da će plaćati mesečnu pretplatu se predomislio, tako da nema signala. Deca su prvo bila tužna što ne mogu da gledaju crtaće i dečje kanale, ali onda puste tranzistor, pa tako preseku tišinu - objašnjava stric Milovan.

- Krava je stara tri godine i kupio sam je za 1.000 evra u Bratuncu. Steona je već četiri meseca, tako da u novembru očekujemo podmladak. Zaista nemam reči zahvalnosti dobrim ljudima i deci iz Kanade koji su nam to omogućili. U ovim krajevima, krava znači život... Evo, sa Branimirom poslednjih nedelju dana ručno okopavamo malinjak koji sam posadio. Ovaj kraj je bogomdan za maline i kupine i ako sve prođe kako treba sledeće godine mali Ilići bi mogli da ostvare svoj prvi prihod - veli nam ponosno na rastanku stric Milovan. Deco, sa srećom vam bilo!

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.