Izvor: B92, 03.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Pregovori sa EU već u martu

Beograd, Novi Pazar -- Rasim Ljajić smatra da bi pregovori sa Unijom mogli da budu brzo nastavljeni ukoliko bude izabrana vlada demokratskog bloka.

"Nova vlada, predvođena Demokratskom strankom, moraće da iskaže jasnu političku spremnost da Ratko Mladić bude uhapšen", kazao je Ljajić, koji se je kandidat na listi Demokratske stranke, a obavlja funkciju predsednika Saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Ljajić je za Blic rekao da Sporazum o stabilizaciji i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridruživanju sa EU neće biti potpisan ukoliko Mladić ne bude uhapšen i izručen Hagu.

"Ukoliko bi se to dogodilo do juna, tada bismo mogli da zaključimo sporazum. Nema potpisivanja sporazuma bez Mladića u Hagu i to je jedino što mogu sa izvesnošću da kažem", rekao je Ljajić.

Ljajić je potvrdio da će sprovođenje akcionog plana biti nastavljeno sve dok se ne formira nova Vlada Srbije, a da će nakon toga biti odlučeno da li će biti potrebne neke inovacije ili promene.

Status grada za Novi Pazar

Ljajić, koji je i predsednik Sandžačke demokratske partije, izjavio je da će jedan od prioriteta njegove stranke posle parlamentarnih izbora biti da Novi Pazar dobije status grada.

Ljajić je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao je da će se zauzeti i za pronalaženje najpovoljnijeg rešenja za preregistrovanje vozila sa crnogorskim registarskim tablicama.

Među prioritetima su i brži privredni razvoj Sandžaka i Novog Pazara i prestanak sukoba i podela među Bošnjacima.

"Mi želimo da u parlametu Srbije sarađujemo sa dva poslanika Liste za Sandžak, koliko će oni, po mojoj proceni, dobiti na ovim izborima. Želja nam je da o temama od zajedničkog interesa razgovaramo sa predstavnicima svih manjinskih stranaka koje budu ušle u parlament", rekao je predsednik SDP-a.

Predložio je i da stranke koje učestvuju na izborima u Sandžaku potpišu kodeks o ponašanju, kako bi izbori protekli mirno, fer i demokratski. Ljajić je dodao da će o kodeksu razgovarati i sa šefom posmatračke misije OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.