Izvor: Danas, 11.Nov.2014, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lipljan u srednjem veku - vlasteoska crkva u gradu

Beograd - „Lipljan u srednjem veku - vlasteoska crkva u gradu“ naziv je izložbe koja je krajem prošle nedelje otvorena u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. Autor izložbe i kataloga je Aleksandra Davidov Temerinski iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.

Ovom dokumentarnom foto-izložbom Beogradu se predstavlja jedna od retkih sačuvanih srednjovekovnih vlasteoskih zadužbina u savremenom urbanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << okruženju - lipljanska crkva Vavedenja Presvete Bogorodice. Na 35 panoa prikazana je njena istorija, arhitektura, slikarstvo nastalo u dva perioda - sredinom 14. i krajem 16. i početkom 17. veka, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi, koje je Zavod za zaštitu spomenika tokom 2009. i 2010. izveo uz odobrenje i sa novcem Uneska.

Lipljan je varoš u centralnom delu Kosova i Metohije, na desnoj obali reke Sitnice, dvadesetak kilometara južno od Prištine. U vreme podizanja crkve Vavedenja Presvete Bogorodice bio je srpski grad - tvrđava sa trgom u ravnici, uz koju je formirano naselje. Najstarija bogomolja na ovom mestu sagrađena je u 12. veku. Sadašnja je podignuta dva veka kasnije, na ostacima vizantijskog, a potom srpskog srednjovekovnog grada. Zidana je u vizantijskom stilu, nalik obližnjem manastiru Gračanica, jednoj od zadužbina kralja Milutina, koji je središte srpske srednjovekovne države iz Raške premestio na Kosovo i Metohiju.

Na otvaranju izložbe se, između ostalog, čulo da „srpske srednjovekovne crkve u gradskim sredinama predstavljaju pravu retkost, što lipljansku crkvu čini izuzetnom“ i što je jedan od razloga što je proglašen spomenikom kulture prve kategorije - od izuzetnog značaja.

„Slikarstvo ove crkve pokazuje da je srpska vlastela na Kosovu i Metohiji bila i zainteresovana i u mogućnosti da za svoje zadužbine obezbedi izvrsne, visoko obrazovane majstore, upućene u savremena umetnička kretanja. Svojim zadužbinarskim činom nepoznati ktitor je tako stvorio delo koje se, iako teško oštećeno, uključuje u sve preglede srpskog srednjovekovnog slikarstva. O crkvi Bogorodičinog Vavedenja nije mnogo pisano, do skora je bila na marginama interesovanja istraživanja, pa je ova izložba nastala i iz želje da se na manje poznat, a vredan spomenik skrene pažnja“, kažu u Narodnom muzeju.

Mirjana Andrić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, najavila je mogućnost da izložba o lipljanskoj crkvi obiđe i Gračanicu. Govoreći o crkvi Vavedenja Bogorodice u Lipljanu, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragan Vojvodić ukazao je da je na „ovdašnjoj stručnoj javnosti da pronađe adekvatan način prisustva i konzervacije kulturnog nasleđa na KiM“.

U žicama

U srpskom delu Lipljana, do uvođenje protektorata UN na KiM, etnički mešovitog grada, nalaze se dve pravoslavne crkve. U porti srednjovekovnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u prvoj polovini 20. veka sagrađena je crkva posvećena svetim velikomučenicima Floru i Lavru. Od 1999. tu je centar života Srba u ovom mestu, čiju je jedinu ulicu zajedno sa hramovima Kfor dugo čuvao ograđene bodljikavom žicom. Obe crkve su u martovskom pogromu 2004. kamenovane.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Lipljan u srednjem veku

Izvor: Arte, 12.Nov.2014, 13:01

Autorsko vođenje kroz izložbu, Lipljan u srednjem veku: vlasteoska crkva u gradu - Crkva Vavedenja bogorosice u Lipljanu, četvrtаk, 13. novembаr 2014. u 18 čаsovа, Atrijum Nаrodnog muzejа u Beogrаdu...Kroz novootovrenu izložbu Lipljаn u srednjem veku: Vlаsteoskа crkvа u grаdu u Atrijumu...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.