Liht: Dijalog neophodan na Balkanu i Evropi

Izvor: RTS, 15.Okt.2016, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liht: Dijalog neophodan na Balkanu i Evropi

Dijalog je neophodan, kako na Balkanu tako i u Evropi, a intenzitet naših evropskih integracija zavisi mnogo više od nas nego što je to ranije bio slučaj, izjavila je u petak predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.
Liht je u izjavi za Tanjug rekla da je teško sumirati sve zaključke Beogradskog bezbednosnog foruma, kojem je prisustvovalo oko 700, 300 medija na 25 različitih sesija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali da se može konstatovati da su osnovni zaključci da ni na Balkanu, ni u Evropi nije moguće nastaviti posao kao što je bio običan.

"Vreme zahteva mnogo osmišljenija i istovremeno urgentnija rešenja i to je bilo potpuno jasno na svim našim panelima i sesijama", rekla je Liht.
Prema njenim rečima, ohrabruje do koje mere su učesnici, uključujući dva premijera, zaključili da je dijalog neophodan, kao i dijalog između Srbije i Kosova zahteva sveobuhvatni pristup, zajedničku viziju kako će izgledati ovaj region zas sve nas u buduće, rekla je ona dodavši da to ne znači da ne treba raditi i na tehničkim pitanjima.
Ali, naglasila je Liht, osnovna stvar je da sva ta pitanja moraju da budu deo šire priče, mnogo šire slike ako nam je stalo do opstanka regiona.
Drugi važan zaključak koji je provejavao tokom celog foruma je da intenzitet naših integracija u EU zavisi mnogo više od nas nego što je to ranije bio slučaj, istakla je ona.
"Mi ne smemo da čekamo da nas oni uslovljavaju da nam oni traže, moramo mi da radimo zaista iz petnih žila", naglasila je Liht.
Potrebno je da razvijamo pre svega strukture, institucije i to da bi što više jačali demokratski poredak i da ćemo s tim angažmanom, i unutar svojih zemalja i u komunikaciji jedni s drugima kroz ceo region moći da zahtevamo intenzifikaciju procesa pridruživanja.
"Jer Evropi treba uspeh u ovom trenutku. Ako smo mi uspešni na tom putu mi možemo njima da budemo itekako značajni kao partner u prevazilaženju sopstvene krize", naglasila je ona.
I zato kažemo između ostalog u zaključima, nije samo na Balkanu, i u Evropi su vrlo slični problemi, polarizovana društva, ozbiljno jačanje populizma i nacionalizma, navela je Sonja Liht.
Prema njenim rečima, izuzetno je važno da se i u Evropi otvori jedan pošteni dijalog da se pokušaju prevazići trenuci krize, teške krize ili kriza na taj način što će se s jedne strane otvoreno i pošteno razgovarati sa građanima, što će lideri da otvoreno i pošteno razgovaraju između sebe i užasno je važno obratiti se i onima koji misle drugačije od nas.
"Jer ako to ne činimo desiće se da će oni sve vise mobilisati one delove društva koji su preplašeni, obesnaženi kojima je perspektiva nejasna a to su pre svega ljudi", zaključila je Liht.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.