Lideri pozivaju na korake za zaustavljanje etničkog nasilja u Vojvodini

Izvor: Southeast European Times, 14.Mar.2013, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri pozivaju na korake za zaustavljanje etničkog nasilja u Vojvodini

Zvaničnici Vojvodine i Srbije sastali su se kako bi ustanovili obavezu borbe protiv nasilja između Srba i Mađara.

14/03/2013

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 14.3.2013.

Nekoliko incidenata etnički motivisanog nasilja u severnoj srpskoj pokrajini Vojvodini u poslednjih nekoliko meseci navelo je lidere i građane da pozovu na preduzimanje koraka za smanjenje tenzija.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << se sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, od koga je tražio da policija i druge vlasti spreče nasilje „koje podseća na atmosferu linča iz devedesetih“.

„Ekstremna desnica jača i na to se mora reagovati oštrije nego na slične incidente koji nemaju nacionalistički predznak“, rekao je Pastor, koji je član mađarske zajednice, u izjavi za SETimes.

U autonomnoj pokrajini živi 26 etničkih zajednica, a najveću čine Mađari.

Poslednji incident dogodio se početkom februara u Temerinu, kada je policija uhapsila pet srpskih mladića starosti 19 do 21 godine, koji su, kako se sumnja, ciglama razbili prozore na kući jedne mađarske porodice. Osumnjičeni su napali tri mađarska mladića, koji su potražili utočište u kući svog prijatelja.

„Napadači su psovali i bacali cigle i kamenice na kuću“, kaže zaSETimespredsednik regionalne organizacije Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba.

Temerin se nalazi na granici između relativno homogene mađarske zajednice u Bačkoj i centara srpskih neonacističkih organizacija u Novom Sadu i Veterniku.

Srpska nacionalistička organizacija Obraz je 2011. godine održala političku debatu u Temerinu, koja je okupila oko 500 mladih, i organizovala je ponoćnu šetnju kroz mađarske kvartove. Obraz je kasnije zabranjen od strane Ustavnog suda Srbije.

Na sastanku sa Pastorom, Dačić se složio da učesnike etnički motivisanih krivičnih dela treba brže provoditi kroz kazneni sistem. Premijer je obećao da će nastaviti saradnju u cilju „mirnog i bezbednog života svih građana Autonomne pokrajine Vojvodine, bez obzira na etničku ili versku pripadnost“.

Stanovnici te oblasti žele da vide napredak.

„Trebalo bi da postoje akcije koje uključuju mlade ljude u Vojvodini svih nacionalnosti; na primer, diskusije kako bi razgovarali između sebe o onome što ih razdvaja“, kaže zaSETimesstudentkinja sociologije iz Pančeva Milica Jakovljević.

„Mladi ljudi treba konstantno da šalju poruke o etničkoj toleranciji na svim niovima, a to se ne [događa] u Srbiji“, kaže Đerđ Farkaš, student ekonomije iz Pančeva, u izjavi za SETimes.

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da će ispitati da li postoji međuetnička podela između mladih u Vojvodini i izvestiti javnost kako su vlasti reagovale na etničke incidente u poslednjih nekoliko godina.

Prema rečima izvršne direktorke zrenjaninskog Centra za civilno društvo Snežane Ilić, na etničke tenzije u Vojvodini uticao je zahtev srpskih vlasti za stvaranje asocijacije srpskih opština na Kosovu.

„Svako etničko viđenje problema statusa … Kosova i Metohije može da ima enormne posledice“, rekla je Ilićeva za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.