Lideri ASEAN zatražili od vlasti Mjanmara prestanak ubijanja i oslobadjanje zatvorenika

Izvor: Beta, 24.Apr.2021, 17:04

Lideri ASEAN zatražili od vlasti Mjanmara prestanak ubijanja i oslobadjanje zatvorenika

Lideri članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) zatražili su danas momentalni prestanak ubijanja gradjana i oslobadjanje političkih zatvorenika u Mjanmaru na samitu sa liderom puča kojim je vojska preuzela vlast u toj zemlji.Tokom dvočasovnog samita u glavnom gradu Indonezije, lideri ASEAN su rekli mjanmarskom generalu Minu Aungu Hlaingu da dijalog suprotstavljenih strana u Mjanmaru treba da počne odmah, uz pomoć izaslanika tog saveza država jugoistočne Azije, kazao je indonežanski predsednik Džoko Vidodo."Situacija u Mjanmaru je neprihvatljiva i ne treba da bude nastavljena. Nasilje mora da bude obustavljeno, a demokratija, stabilnost i mir u Mjanmaru moraju odmah da budu obnovljeni. Interesi naroda Mjanmara uvek moraju da budu prioritet", kazao je Vidodo na samitu.Poruka upućena Aungu Hlaingu bila je neuobičajeno direktna i mogla bi da se tumači kao kršenje principa ASEAN da je zabranjeno mešanje u unutrašnja pitanja drugih država.Premijer Malezije Muhjidin Jasin rekao je da politika ne treba da vodi do pasivnosti ako unutrašnja situacija "ugrožava mir, bezbednost i stabilnost ASEAN-a i šireg regiona" i ako medjunarodna zajednica traži odlučnu akciju.Muhjidin je kazao da predsedavajućem ASEAN, premijeru Bruneja Hasanalu Bolkijahu i generalnom sekretaru tog bloka zemalja treba da bude omogućen ulaz u Mjanmar radi susreta sa rivalskim stranama, podsticanja na dijalog, ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zemlje ASEAN poručile vođi puča u Mjanmaru da zaustavi ubijanje

Izvor: N1 televizija, 24.Apr.2021

Lideri zemalja jugoistočne Azije kazali su komandantu vojske Mjanmara, koja je preuzela vlast nakon puča u februaru, da prestane sa nasilnim suzbijanjem protesta u toj državi, javlja BBC.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.