Lider u zagađenosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 11:30

Lider u zagađenosti

Stanovnici gradova Srbije godinama se žale na kvalitet vazduha, a godišnje od posledica zagađenosti vazduha umre oko 10.000 građana Srbije, navodi se u analizi "Srbija – Evropski lider, ali u zagađenosti vazduha", čiju je izradu, u saradnji sa portalom EWB, podržala Platforma za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja.

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se svake godine 22. aprila u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, navodi u saopštenju Platforma.

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija, čiju promociju i primenu u Srbiji podržava projekat Švajcarske i Nemačke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - Agenda 2030", sadrži 17 ciljeva održivog razvoja, među kojima su i cilj 7. Pristupačnost energije iz čistih izvora i cilj 13. Hitna akcija protiv klimatskih promena i njenih posledica, navodi se u saopštenju.

Pred Srbijom su u pogledu realizacije ovih ciljeva veliki izazovi. Prema podacima iznetim u prvom Dobrovoljnom nacionalnom izveštaju o sprovođenju Agende 2030 iz 2019. godine, čiju je izradu Platforma takođe podržala, u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji u 2018, energija koja se proizvodi iz obnovljivih izvora činila je samo 23 odsto, dok ostale evropske zemlje dostižu mnogo veće procente, rekao je projektni menadžer Platforme "Održivi razvoj za sve" Bogdan Gavanski.

U istom izveštaju nalaze se i ohrabrujući podaci, dodaje Gavanski, da je u okviru planiranih promena u Srbiji, 2014. godine osnovan Budžetski fond za energetsku efikasnost i da su zahvaljujući podsticajnim merama uvedenim 2010. godine do 2018. izgrađena 222 objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Neželjene promene je još moguće sprečiti uz političku volju, primenu niza tehnoloških ograničenja i programa prilagođenih izmenjenim klimatskim uslovima. Zato želimo da u okviru aktivnosti Platforme "Održivi razvoj za sve" u dijalog na tu temu uključimo sve društvene aktere, rekao je Gavanski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.