Lični sekretar bivšeg pape Benedikta: On je u miru sa sobom

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lični sekretar bivšeg pape Benedikta: On je u miru sa sobom

Godinu dana posle šokantne odluke da se povuče sa najviše funkcije u Katoličkoj crkvi bivši papa Benedikt XVI ne žali zbog toga i veruje da će istorija opravdati njegov burni i mnogo kritikovani papski rad, kaže njegov lični sekretar nadbiskup Georg Gansvajn.

"Papa Benedikt je u miru sa sobom, a mislim da je u miru čak i sa Bogom", rekao je nadbiskup Gansvajn koji je i kućepazitelj aktuelnog pape Franje.

Lični sekretar bivšeg pape Benedikta XVI je u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rojtersu bacio novo svetlo na to kako on, posle povlačenja, provodi "penzionerske" dane.

"Jasno je da je, ljudski govoreći, mnogo puta bolno videti da ono što se piše o nekome ne odgovara onome što je konkretno urađeno. Ali mera nečijeg rada, načina kako neko nešto radi - nije ono što mediji pišu, već ono što je pred Bogom i prema savesti ", rekao Gansvajn, koji je bio pored Benedikta XVI od njegovog izbora za poglavara Rimokatoličke crkve 2005. godine.

Prema njegovim rečima Jozef Racinger (87), bivši papa, ne žali zbog odlaska sa čela Crkve i nema bilo kakvu odbojnost prema njegovim kritičarima, koji navode da ga Vatikan pogrešno shvatio.

"Zaista sam siguran da će istorija dati sud koji će biti različit od onoga što često čitamo poslednjih godina o njegovom pontifikatu", rekao je Gansvajn.

Odluka Benedikta XVI da se povuče 11. februara 2013. bila je prva takva odluka jednog pape u poslednjih 600 godina.

Bivši papa je otišao sa mesta poglavara Rimokatoličke crkve 28. februara prošle godine, a novi papa, Franja izabran je 13. marta kao prvi papa koji nije iz Evrope u 1.300 godina dugoj istoriji Crkve.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.