Li Kećang pozvao Vučića da poseti Kinu

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Kećang pozvao Vučića da poseti Kinu

Odnosi Srbije i NR Kine su u uzlaznoj putanji i nikada nisu bili bolji, poručio je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa zamenikom premijera Kine Džang Gaolijem, koji je premijeru Srbije preneo poziv premijera Li Kećanga da poseti tu zemlju, gde će ove godine biti održan samit 16+1.
Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Vučić i Gaoli su razgovarali o ekonomskoj i političkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji dve zemlje, prenosi Tanjug.

Konstatovano je da je unapređena saradnja na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja, a premijer je izrazio zadovoljstvo što je kineski premijer posetio Srbiju i što je prisustvovao otvaranju zajedničkog projekta, Pupinovog mosta u Beogradu.
Premijer je naglasio da svi zajednički infrastrukturni projekti dobro napreduju, kao i da su projekti u oblasti energetike u razvoju, pogotovo kada je projekat Termoelektrane "Kostolac" u pitanju i naglasio da je Srbija danas uplatila 105 miliona dolara kao prvu tranšu za izgradnju druge faze Termoelektrane "Kostolac".
Srbija je spremna da na još bolji način radi na unapređenju odnosa sa NR Kinom“, zaključio je Vučić i naglasio važnost izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta, najvećeg projekta u kome učestvuju obe zemlje.
Zamenik kineskog premijera je istakao je da su odnosi Srbije i Kine tradicionalni i dugoročni, i izrazio zadovoljstvo njihovim unapređenjem nakon posete kineskog premijera Srbiji.
Naglasio je da Kina veoma ceni političku stabilnost u Srbiji i naglasio da će kineska vlada dati podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama da u što većem broju učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća.
Naglasio je da su srpske kompanije koje su spremne da rade u Kini takođe dobrodošle.
Džang je istakao da je neophodno fokusirati se na realizaciju već postojećih projekata kako bi građani Srbije mogli da osete ekonomske efekte saradnje dve zemlje.
Po povratku u Kinu, kako je navedeno, Džang će odrediti delegaciju privrednika iz provincije Sandong koji će u naredna tri meseca posetiti Srbiju i odrediti konkretne projekte na kojima bi radili.
On je premijeru Vučiću preneo poziv premijera NR Kine Li Kećanga da poseti Kinu i učestvuje na samitu „16 plus 1“, koji se ove godine održava u Kini.
Takođe, premijeru Vučiću je čestitao uspeh mlade reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.
Tema razgovora bila je i uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, infrastrukturni projekti, saradnja u oblasti energetike, vojne industrije, povećanje broja kineskih turista u Srbiji, saradnja u oblasti sporta, kulture i razmene studenata, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.