Izvor: RTS, 09.Feb.2022, 16:32

Leskovčanka Aleksandra Cvetanović Kljakić naučnim radovima osvaja svet

Leskovčanka Aleksandra Cvetanović Kljakić doktorirala je pre 6 godina na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, gde radi kao naučni saradnik. Znanjem i rezultatima u oblasti farmaceutskog inženjerstva osvaja priznanja i svet. Pozivi za saradnju stižu joj iz mnogih prestižnih univerziteta i naučno-istraživačkih centara.
Čuvajući životnu sredinu, iz prirode crpi ono najbolje. Doći do bioaktivnih jedinjenja i primeniti ih u farmaceutskoj, kozmetičkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prehrambenoj industriji put je pun izazova, ali i uspeha koje niže naučnica Aleksandra Cvetanović Kljakić.

Sa više od stotinu radova, među najcitiranijim je svetskim stručnjacima u oblasti farmaceutskog inženjerstva.
"U mojoj oblasti postoji tendencija da se sve više sintetički molekuli zamenjuju prirodnim. Sad je veliki izazov kako doći do njih, pogotovo ako imamo u vidu da sve mora da bude u skladu sa principima zelene tehnologije", kaže Aleksandra Cvetanović Kljakić, naučna saradnica Tehnološkog fakulteta Novi Sad.
Usavršavala se u Poljskoj i Rusiji. Rezultati su joj bili najbolja preporuka da se nađe u društvu 16 najeminetnijih naučnika, predavača na kineskoj Akademiji šumarstva. To je smatra Aleksandra: "Potvrda da nauku koju radimo u Srbiji je zaista nauka visokog kvaliteta i jako dobra prilika da se za srpsku nauku čuje u svetu."
Sarađuje i sa univerzitetima u Turskoj, Italiji, Libanu, Emiratima. Rukovodi mnogim projektima. Nacionalni su joj prioritet. Jedan od njih je u okviru programa "Ideje", Fonda za nauku.
"Koji se bazira na iskorišćavanju otpadnih i sporednih tokova prehrambene i poljoprivredne industrije sa ciljem dobijanja bioaktivnih molekula i dobijanja nekih novih, inovativnih prehrambenih proizvoda", navodi Aleksandra Cvetanović Kljakić.
Nema jake privrede bez ulaganja u nauku i stručnjaka kao što je Aleksandra Cvetanović Kljakić. Uprkos brojnim ponudama iz sveta, rad u svojoj zemlji je, kaže, nezamenljiv. Baš kao i kratak predah u toplom, roditeljskom domu u Leskovcu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.